Doći će stranci,kvadrati će skočiti

Potražnja za kvalitetnim stanovima, ukoliko se pojave strani investitori, biće povećana, a zbog loše ponude jasno je da će cene biti korigovane, pišu Novosti.

Izvor: Novosti

Utorak, 09.04.2013.

21:17

Default images

Iz agencija za nekretnine procenjuju da bi velika strana ulaganja, koja se u Srbiji očekuju u narednom periodu, mogla da podignu cenu kvadrata i za deset odsto.

"Očekujemo da će u maju situacija da se promeni, da će tržište u Beogradu konačno da zaživi. A, još ako u zemlju uđe veliki novac to će se najpre osetiti na tržištu nekretnina", kaže Nedeljko Malinović, vlasnik agencije "Legat“.

On kao primer navodi najavljene investicije iz Abu Dabija, zbog kojih su seljaci u blizini kombinata beć podigli cenu poljoprivrednog zemljišta za 20 do 30 odsto.

Cene stambenog prostora u poslednjih deset meseci stagniraju. U glavnom gradu se mesečno obavi oko 50 do 100 kupoprodaja. U centru Beograda, na Vračaru, Dedinju i Senjaku kvadratni metar košta od 1.800 do 2.200 evra, ali za luksuznije nekretnine traži se i 3.500 evra za kvadrat. Novi Beograd je šarolik, blokovi su od 800 do 1.100, a u zgradama kod "Arene“ kvadrat je oko 1.800 evra. Na Karaburmi se cena kreće od 800 do 1.000 evra, Mirijevu od 1.000 do 1.100, Banovom brdu od 1.400 do 1.600... Cena novogradnje sa čistim papirima veća je za 20 do 30 odsto u odnosu na "polovne“ kvadrate.

Promet nekretnina u Novom Sadu je za 10 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine.

U poslednje vreme sve češće pojavljuju se hitne prodaje, gde su prodavci spremni i na drastično obaranje cena. Najtraženiji su jednoiposobni stanovi. Cena se kreće oko 1.000 evra po kvadratu, a za 100 ili 200 evra je veća što je lokacija bolja.
Foto:anjèi flickr
Tržište nekretnina u Nišu stagnira, a prognoze su da će se takvo stanje zadržati i u narednom periodu. Više se traže novosagrađeni stanovi jer kupci misle da će proći jeftinije zbog povraćaja PDV, što je zabluda, kažu agenti. Kvadrati u centru sa 1.300 evra „pali“ su na 1.100 ali neke lokacije i dalje drže cenu.

Kragujevcu već nekoliko godina vlada zatišje na tržištu nekretnina. Cene padaju na nivo devedestih, ali nedovoljno za ozbiljniji promet. Tako je za stan, u visokom prizemlju, od 84 kvadrata, u pešačkoj zoni , pre šest godina nuđeno 150.000 evra, a sada nema ponude ni za upola manje para. Stanovi od 80 kvadrata u ulici Zorana Đinđića, nedaleko od Skupštine grada, do pre tri godine, plaćani su skoro hiljadu evra po kvadratu. Nedavno je u prvoj zgradi, do Gradskog doma, stan te površine prodat za 37.000 evra. U prigradskim naseljima je situacija još gora.

Rusi, stare mušterije u Crnoj Gori

Duž Crnogorskog primorja građevinske mašine zuje kao retko kada. Najviše se grade stanovi za tržište, iako je njihov broj mnogo veći od broja kupaca. Samo na Budvanskoj rivijeri - je više od 5.000 neprodatih stanova. To je broj ranije izgrađenih stanova, dok onih u izgradnji takođe ima u hiljadama.

Najskuplji stanovi su i dalje oni u vilama na Zavali, gde se kvadratni metar kreće oko 5.000 evra, kao i u elitnom "Centru Plaza“ u centru Budve, gde je kvadrat najmanje 3.000 evra. Duž budvanskog polja, ali i južnije prema Bečićima stanovi u novogradnji su jeftiniji - od 1.500 do 2.500 evra za metar kvadratni. Ima međutim i onih koji nude stanove, istina malo podalje od obale, po ceni od 1.000 do 1.200 evra za kvadrat.

U agencijama za promet nekretnina kažu da je dalje interesovanje slabo, ali da se u poslednje vreme vraćaju - Rusi. Stare mušterije iz 2006, koje su masno plaćale stanove, naročito one s pogledom na more. To ohrabruje graditelje, koji i dalje smatraju da je gradnja stanova najbolji biznis i da će kupci, ipak, stići.

Prodaja kuća je svedena na minimum. Luksuznije veće kuće koštaju od 500.000 do milion evra. Znatno je opao i promet placeva. Cene su tu niže nego ranije i kreću se od 200-300 evra po kvadratu uz samu obalu do 50 u zaleđu, uglavnom u seoskom području.

Cene nekretnina u Podgorici ostale su na istom nivou kao minulih godina. Cena kvadrata se u proseku kreće oko hiljadu evra, ali u nekim delovima grada je i upola manja. Kupovna moć građana je opala, ali prodaje ima, pišu "Novosti“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: