Stroža kontrola polovnjaka od leta

Pravilnik koji predvidja detaljan pregled polovnih vozila prilikom uvoza u Srbiju mogao bi da počne da se primenjuje već tokom leta.

Izvor: Tanjug

Utorak, 09.04.2013.

11:34

Default images

Ranije je bilo predvidjeno da taj pravilnik počne da se primenjuje 15. aprila ove godine, što je formalno odloženo za godinu dana, izjavio je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović.

Vlada bi trebalo, prema njegovim rečima, da usvoji uredbu o uvozu vozila na predlog Ministarstva trgovine, sa kojom pravilnik treba da bude uskladjen.

Za obavljanje pregleda "polovnjaka" iz uvoza treba da se pripreme i ovlašćene organizacije i Uprava carine, dodao je Jovanović.

"Sve bi to moglo da bude gotovo u narednih nekoliko meseci i tokom leta da počne primena pravilnika", kazao je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.

On je objasnio da se netačni podaci često navode kako bi se izbegli propisi i dažbine prilikom uvoza.

"Do sada su se ta vozila kod nas uvozila bez pregleda, i uglavnom su samo papiri dolazili u Agenciju za bezbednost saobraćaja i to za ona najstarija vozila, na primer od 2001. godišta proizvodnje. Planirano je uvodjenje pregleda za sva ta vozila, jer je veliki broj njih sa netačnim podacima, na primer o snazi i zapremini motora...", rekao je ranije Jovanović.

U Srbiji je u februaru počeo da se primenjuje pravilnik kojim se precizno uredjuje ispitivanje ispravnosti vozila, ali je odložena primena dela koji se odnosi na proveru polovnjaka iz uvoza.

Jovanović je kazao da je Agencija spremna da započne preglede tih vozila kako bi njihovi vlasnici u Srbiji i država imali tačne podatke o karakteristikama vozila.

Ovlašćene organizacije za preglede vozila su, prema njegovim rečima, Mašinski fakultet u Beogradu, Institut u Vinči, Mašinski fakultet u Kragujevcu, Tehnički fakultet u Novom Sadu, Mašinski fakultet u Nišu i Auto-moto savez Srbije.

U Agenciji za bezbednost saobraćaja kažu da se polovnjaci sada kontrolišu tako što Uprava carine proverava da li su papiri odgovarajući i da li motor zadovoljava standard "evro 3". Carina se obraća Agenciji za bezbednost saobraćaja ako postoje neke nejasnoće oko toga da li vozilo zadovoljava predvidjene propise.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: