Obratite pažnju na rokove trajanja

U prodavnicama je danas za petinu manje bajatih namirnica nego ranijih godina, ali sumnje u rokove trajanja i dalje postoje, pišu "Novosti".

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.04.2013.

21:40

Default images

Prema pisanju ovog lista, nesavesni trgovci prelepljuju datum za rok upotrebe i mešaju "stare“ sa svežijim proizvodima.

Kupci u maketima u Srbiji nalete i na proizvode kojima je i po nedelju, dve, pa i mesec dana istekao rok upotrebe.

U pojedinim radnjama, navode "Novosti", prelepljuje se rok upotrebe, čime se svesno prikriva opasnost za zdravlje kupca.

Pored toga, neki trgovci pomešaju proizvode sa isteklim rokom upotrebe sa novim i ispravnim namirnicama. Kada se bira više pakovanja iste namirnice, datum trajanja često nije isti.

"Naše kontrole pokazuju da je sada za petinu manje namirnica kojima je istekao rok. Nova zakonska rešenja predviđaju ogromne kazne, tako da niko ne želi da se 'igra' sa novim propisima", ističu inspektori.

Prema njihovim rečima, za takvu nepravilnost preduzetnik plaća kaznu od 250.000 do 500.000 dinara, dok je kod preduzeća ta suma i do četiri puta veća i kreće se do tri miliona dinara.

Inače, kada potrošač kupi takav proizvod, ima pravo da vrati i od trgovca zahteva novac nazad, ali i da prijavi inspekciji.

Svaki proizvod koji je pred istekom roka je ispravan, ali je obaveza, nas kao trgovaca, da potrošača vidno obavestimo o isteku roka trajanja, kaže za "Novosti" Olivera Ćirković, PR menedžerka "Univereksporta“.

"Na osnovu vidnog obaveštenja kupcu se ostavlja pravo izbora pri kupovini artikala koji su pred istekom roka i za koje se obavezno nude znatno snižene cene", objašnjava ona.

Prema rečima Petra Bogosavljevića, predsednika Pokreta za zaštitu potrošača, prema zakonu proizvod kome rok upotrebe ističe istog dana kada je kupljen, smatra se ispravnim.

"Ako je ostao još jedan dan do isteka roka upotrebe proizvoda, smatra se da je proizvod bezbedan i kvalitetan i može se nalaziti u prodaji", kaže Bogosavljević.

"Broj žalbi potrošača zbog isteklog roka upotrebe znatno je manji nego ranijih godina. Dakle, trgovci imaju pravo da prodaju kačkavalj, namaze i napolitanke dan uoči isteka roka upotrebe, iako se ti proizvodi neće potrošiti u danu kupovine", navodi on.

Krajnji rok upotrebe određuje se tako da se potrošaču garantuje da će proizvod kupljen na dan isteka roka trajanja imati propisana i deklarisana svojstva u pogledu zdravstvene bezbednosti i kvaliteta.

Takav proizvod može da se iskoristi za ishranu u narednim danima u zavisnosti od vrste proizvoda, vrste pakovanja i uslova čuvanja.

U svetu je prasa da roba kojoj će kroz mesec ili dva isteći rok prodaje na akcijskim sniženjima, ali to kod nas nije slučaj. Trgovci ističu da takva praksa jednostavno kod nas još nije zaživela.

"Nije praksa u Srbiji da se snižavaju cene robe mesec dana pre isteka roka upotrebe, kako se to radi u zemljama sa većom i fer konkurencijom na slobodnom tržištu", napominje Bogosavljević.

Snižavanje cena namirnica, u zavisnosti od vrste proizvoda i roka upotrebe, postupno se probija i na tržište u Srbiji. Postoje prodavnice u kojim se po sniženim cenama, posle određenog vremena, prodaju peciva, hleb, sezonsko voće i povrće...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: