Srpski "fića" ide u Ameriku

Radnici fabrike "Fijat automobili Srbija" (FAS) od danas počinju rad u tri smene zbog povećanog obima posla i izvoznih planova.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 08.04.2013.

17:35

Default images

Naime, krajem maja krenuće izvoz modela "fijata 500L" na američko tržište.

"Izvoz 3.000 automobila 500L krenuće krajem maja brodom u SAD, gde će stići za mesec i po dana, do dva meseca", izjavila je Tanjugu portparolka FAS-a, Aleksandra Ranković, i podsetila da je izvoz u Veliku Britaniju počeo sredinom prošlog meseca.

Ona je dodala da se 500L već izvozi u Italiju, Francusku, Španiju, Nemačku, Mađarsku, kao i u zemlje bivše Jugoslavije.

Zbog povećanja obima proizvodnje, ali i ovogodišnjih planova za izvoz, FAS je danas saopštio da uvodi i treću smena za prozivodne radnike u pogonima Preseraja, Karoserije i Lakirnice, dok će od 22. aprila biti uvedena i u pogonu Montaže.

U saopštenju se precizira da će od danas radnici raditi pet dana u sedmici, u tri smene od po osam sati, umesto dosadašnjeg rada u dve smene po deset sati dnevno od ponedeljka do četvrtka.

"Ove novine usledile su nakon uspešnog plasmana i potražnje FAS-ovih automobila, ali i dobrog planiranja i vođenja proizvodnih procesa", ocenjuje generalni direktor FAS-a, Antonio Ćezare Ferara.

U FAS-u je zaposleno za sada oko 2.500 radnika, a uvođenjem treće smene, broj zaposlenih biće povećan na oko 3.000, najavljuje se iz fabrike, čiji je plan da se ove godine u Kragujevcu proizvede između 110.000 i 150.000 automobila.

Ferara je nedavno izjavio da je počela proizvodnja automobila prilagođenih standardima američkog tržišta, precizirajući da se za SAD prave dve verzije modela automobila "500L" - sa manuelnim i automatskim mjenjačem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: