Zašto Nemci ne grade fabriku vode

Iz Zrenjanina je upućen zahtev Vladi da, po hitnom postupku odobri izdavanje garancije na ugovor o izgradnji fabrike vode na iznos od 25,6 miliona evra.

Izvor: B92

Nedelja, 24.03.2013.

15:36

Default images

Taj zahtev je upućen na osnovu ugovora koji je Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" potpisalo sa nemačkom firmom "Vasetrehnik" iz Esena.

"Izgradnja fabrike vode je stavljena pod znak pitanja zbog poblema sa kojim nismo na vreme bili bili upoznati, a to je da smo smo zahtev za dobijanje državne garancije morali da podnesemo znatno ranije, još pre usvajanja republičkog budžeta", rekao je Tanjugu gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak.

Ko je zatajio? "Neko ko je odgovoran za taj posao, da li sadašnji v. d. direktora Vodovoda Bojan Putić ili bivši direktor Milorad Bjelogrlić ili još neko, ne znam, ali tek je 13. decembra 2012, prvi put, upućen zahtev za dobijanje državne garancije", rekao je Bošnjak.

On je rekao da su iz Uprave za javni dug odgovrili da je zahtev kasno stigao i da Zrenjanin može da konkuriše tek za budžet u 2014. godini, što je kasno za obaveze koje traži investitor, na osnovu ugovora.

Na osnovu člana 36 Zakona o budzetu Republike Srbije, postoji mogućnost da Zrenjanin dobije garanciju po hitnom postupku, zbog ugožavanja zdravlja stanovnika, koji već devet godina koriste zabranjenu vodu iz gradskog vodovoda.

"Fabrike vode je kapitalni objekat, važan za budućnost Zrenjanina, zdravlje stanovnštva i razvoj prehrambene industrije i bila bi izgradjena za tri godine, pod uslovom da se dobije grancija do 18. aprila i da izgradnja krene", rekao je gradonačelnik.

Upravo zbog toga su i odbornici Gradske skupštine , posle celodnevne burne rasprave, na sednici 18. marta , jednoglasno usvojili zaključak o upućivanju zahteva republičkoj vladi.

Odmah, posle usvajanja tog zaključka, sednica je prekinuta zbog nedostaka kvoruma, a pre razmatranja predloženog rešenja za imenovanje Bojana Putića za direktora JKP "Vodovod i kanalizacija", koji se od avgusta nalazi na toj funkciji .

Putić je izbabran kao kadar DS S-a, koja sa odborncima SNS, SPS i još nekih manjih stranaka čini skupštinsku većinu.

Za sutra je zakazan nastavak prekinude sednice Skupštine grada, kada će, verovatno, na videlo izaći i odgovor na pitanje zašto su odbornici vladajuće većine 18. marta napustili Skupštinu.

"Nisam upoznat sa razlogom napuštanja sednice odbonika SNS, koji su dobili novog šefa odborničke grupe (Olivera Mitrovića.). Da li zato što su bili umorni ili ih novi šef nije mogao zadžati, ne znam", kazao je Bošnjak.

Tako će, pored neizvesnosti oko izbora direktora "Vodovoda", sutra , prvi put, na proveri biti i odnos snaga u vladajućoj koaliciji, koja ima većinu, sa 37 od ukupno 67 mandata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: