Levi: Srbija, privredno čudo

Srbija ima odličnu lokaciju u centru Evrope, neverovatne ljudske resurse i brojne prirodne potencijale koji moraju da dovedu do ekonomskog uskrsnuća.

Izvor: B92

Nedelja, 24.03.2013.

14:31

Default images

Kako je rekao ambasador Izraela u Beogradu Josef Levi u intervjuu Kuriru, sve nabrojano može da dovede do ekonomskog čuda.

Levi je kazao i da je Izrael uočio nekoliko oblasti u kojima dve zemlje mogu da saradjuju.

''Prva su nekretnine. Mi nismo div na svetskom tržištu, ali su Izraelci ovde već namirisali ogroman potencijal i stižu, naše kompanije su već investirale više od 1,3 milijarde evra u Srbiji'', naglasio je Levi.

On je izrazio uverenje da je poljoprivreda oblast koja bukvalno vapi za izraelskim učešćem.

''Ovde imamo kombinaciju iz raja - Srbija ima povoljne prirodne uslove, plodnu zemlju, pet-šest dobrih reka, odličnu radnu snagu, ali zastarelu tehniku'', ocenio je Levi.

Prema njegovom mišljenju, ta tehnika mora da se modernizuje, a žetve i prinosi, koji su na srednjovekovnom nivou, ne smeju da zavise od kiše.

''Mi imamo prinose po hektaru pet ili šest puta veće od vas, a nemamo kišu. U pustinji proizvedemo pet puta više nego vi na, što se vode tiče, jednom od najblagoslovenijih tla u Evropi'', naveo je Levi.

Kako je istakao, tajna za poljoprivredno čudo u Srbiji je bolje navodnjavanje, gradnja staklenih bašta, reciklaža vode, bolje iskorišćavanje otpadnih voda. Te elemente nude tri dobre izraelske kompanije koje su već prisutne u Srbiji.

On je čestitao srpskim političarima na inicijativi da šeik Muhamed bin Zajed el Nahjan iz Abu Dabija, koga interesuje takodje voda, poljoprivreda, investira u našu zemlju.

''Istina je da sam želeo da mi prvi udjemo u tu oblast, ali ima dosta prostora i za nas. Mi uvozimo smrznuto meso iz Argentine, a Srbija nam je bliža i meso je odlično. Vi ste odlična lokacija u centru Evrope'', naveo je Levi.

On je kazao da Srbija ima neverovatne ljudske resurse - Srbi su medju najboljim inženjerima, radnicima, naučnicima.

''Sve to mora da dovede do ekonomskog uskrsnuća, do ekonomskog čuda. Prosto mora. Ako se to ne desi, onda činite zločin sami nad sobom. Istinski verujem da će za nekoliko godina vaša zemlja doživeti svoj bum'', zaključio je Levi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: