Hrvati dobijaju jeftiniji roming

Građani Hrvatske će nakon ulaska te zemlje u EU 1. jula razgovore u romingu plaćati 10 do 15 puta jeftinije,

Izvor: B92

Nedelja, 24.03.2013.

12:17

Default images

Ali što je još bitnije svež novac iz evropskih fondova za investicije u oblast telekomunikacija značajno će povećati vrednost tog tržišta.

Predsednik Saveta Hrvatske agencije za poštu i elektronske komunikacije Dražen Lučić je kazao Tanjugu da telekomunikaciono tržište u toj zemlji godišnje ostvari oko dve milijarde evra prihoda.

''Prihodi na tržištu telekomunikacija u Hrvatskoj padaju zbog recesije, ali i zbog nižih cena za krajnje korisnike, međutim, telekomunikacije su, uz turizam, i dalje najvitalnija grana privrede'', ocenio je Lučić.

Prema njegovim rečima, država tj. budžet, preko regulatornog tela HAKOM, prihodi oko 100 miliona evra od naknade za frekvencije, adrese i brojeve, što je značajan iznos.

Kako je objasnio, najviše prihoda donose mobilne telekomunikacije, koje nude dosta novih usluga, koriste se pametni telefoni, a primetan je i porast broja korisnika mobilnog širokopojasnog interneta.

Kada je reč o pokrivenosti zemlje širokopojasnim internetom, Lučić je kazao da, gledano statistički, situacija nije loša, i kreće se nešto ispod evropskog proseka.

Ipak, problem Hrvatske je nejednaka pokrivenost. Zagreb i veći gradovi kao što su Rijeka, Split i Osijek su dobro pokriveni i tu je većina korisnika, međutim, kada se krene prema ostrvima ili ruralnim delovima, pokrivenost nije zadovoljavajuća i još se dosta toga treba napraviti.

Lučić je kazao da je za prevazilaženje tog jaza i za ostvarivanje ciljeva iz Digitalne agende 2020, potrebno oko 100 miliona evra.

''Polažemo dosta nade u evropske fondove nakon pristupa EU, i verujemo da će dotok svežeg novca za ulaganja, ne samo u širokopojasni pristup internetu, nego i u ostale grane privrede, biti daleko veći i bolji'', rekao je Lučić, koji je učestvovao na devetoj regionalnoj konferenciji "Telekom Arena 2013" u Zagrebu.

Kada je reč o ''posledicama'' pristupanja Hrvatske EU po tržište telekomunikacija, Lučić je naveo da će sa 1. julom cene rominga automatski pasti na nivo koji je u EU, što znači da će za građane Hrvatske cena telefoniranja biti 10 do 15 puta niža.

Međutim, to isto tako znači da će građani EU jeftinije telefonirati u Hrvatskoj, kazao je Lučić dodavši da će to značiti i manji devizni priliv, s obzirom na to da je Hrvatska turistička država.

''Mislim da smo mi unutar EU negde u sredini po razvijenosti, a naš je cilj da budemo u vrhu. To znači da svi zajedno - država, lokalna zajednica i mi kao regulatorno telo sa operatorima trebamo još dosta toga uraditi, počevši od uvođenja novih tehnologija do bolje pokrivenosti tim novim tehnologija u Hrvatskoj, a to, pored regulatornih okvira, pravilnika i zakona, zahteva puno novca'', naveo je Lučić.

On je, ipak, izrazio očekivanje da će operatori mnogo više ulagati u budućnosti i da će Hrvatska daleko više i pametnije iskoristiti sredstva iz EU fondova, a da će HAKOM pomoći da se to što pre ostvari na tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: