Iz stroja pravo na posao

Ministarstvo odbrane uskoro će da raspiše konkurs za prijem građana u aktivnu rezervu.

Izvor: Novosti

Subota, 23.03.2013.

10:25

Default images

Posle gotovo četiri godine otkako je uvedena mogućnost stvaranja ovih snaga Vojske Srbije u kasarne će ući prvi aktivni rezervisti.

Oni će pojačati stroj od oko 13.000 profesionalnih vojnika, koliko ih trenutno nosi oružje.

Oni će prvi put u istoriji srpske vojske sa državom sklopiti aranžman o služenju vojske, čak i ako su u radnom odnosu na civilnim poslovima. Reč je o vojnicima i oficirima čiji će odnos prema vojsci biti labaviji nego kod profesionalaca, ali koji će biti podjednako obučeni za izvršenje zadataka.

Aktivni rezervisti - vojnici i podofciri - moći će da budu svi sposobni vojni obveznici koji su odslužili vojsku pod oružjem. Uslov je da vojnici i podoficiri ne budu stariji od 40, a oficiri od 50 godina. Oni će se obučavati 45 dana, i najviše tri meseca provodiće u kasarnama. Vreme provedeno u kasarni biće im plaćeno, a neće imati prekide ni u radnom stažu na poslu kojim se inače bave.

Tokom služenja u jedinicama, ona će odgovarati redovnim primanjima u Vojsci, a umanjenu naknadu će dobijati i za vreme van garnizona.

Uvođenje aktivne rezerve zaokružiće proces profesionalizacije Vojske i funkcionisanje rezervnog sastava.

Novina je da rezervisti mogu da budu i u redovnom radnom odnosu, s tim da se posle svakog boravka u kasarni vraćaju na svoj posao. To će biti rešeno ugovorima o poslovnoj saradnji, koje će Ministarstvo odbrane zaključivati sa poslodavcima, i koji će garantovati povratak na radno mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: