Život mladih prođe na džeparcu

Više od polovine mladih (56 odsto), od 19 do 35 godina, živi sa roditeljima, pišu Novosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.03.2013.

20:55

Default images

Samo četiri procenta kupilo je sebi stan, a neznatno više je onih koji su uspeli i da steknu uslove za stambeni kredit.

Tri četvrtine ne veruje da će se tu nešto promeniti nabolje u skoroj budućnosti.

Više od polovine mladih starosti od 15 do 24 godine nema posao, a među onima koji imaju između 25 i 34 - trećina je nezaposlena. Kako su najranjivija grupa na tržištu rada, kriza je u poslednjih pet godina upravo njih najviše pogodila. "Prosečan mladi čovek u Srbiji je nesamostalan, zavisi od roditelja, živi sa njima i oni ga izdržavaju", kaže sociolog dr Dušan Mojić, jedan od autora studije.

I nalazi Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka pokazuju da čak 98 odsto studenata izdržavaju roditelji. Tek svaki deseti troši mesečno više od 20.000 dinara, a najvećim problemima smatraju nezaposlenost i loš materijalni položaj.

"Zabrinjava i podatak do kog je došao Narodni parlament iz Leskovca, da 67 odsto mladih sa juga Srbije namerava da napusti mesto u kom živi. Svi odlaze u potrazi za boljim standardom i životom", napominje Milena Stošić iz Krovne organizacije mladih Srbije.

Manjak novca i nezaposlenost razlozi su što napuštaju određene krajeve, a i za to što smo po odlivu mozgova u samom svetskom vrhu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: