Ne znamo ni kamen da vadimo

Srbija ima kamena u ogromnim količinama ali zbog njegove minimalne eksploaticije oko 90 odsto te sirovine domaća industrija nabavlja iz inostranstva.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.03.2013.

14:43

Default images

Taj uvozni kamen je često lošijeg kvaliteta od srpskog, ocena je učesnika petog Međunarodnog sajma kamena i prateće industrije "Stone expo" koji je otvoren u Kragujevcu.

"U ovom trenutku kamen nije izvozna sirovina Srbije, ali ima potencijala da bude i moraćemo puno toga da uradimo da bi njegova proizvodnja zaživela", rekao je državni sekretar ministarstva prirodnih resursa Srđan Belij.

Naglašavajući da je sadašnja vlada prepoznala kamen kao nemetaličnu sirovinu i kao veliki resurs, Balij je rekao da se radi na zakonskoj regulativi kako bi se pospešila njegova proizvodnja, i u legalne tokove uključili oni ljudi koji kamen vade na svojim imanjima.

Sajam kamena u Kragujevacu okupio je brojne izglače iz zemlje ali i dvadesetak iz inostranstva, i ovu manifestaciju petu godinu za redom organizauje udruženja "Kamen Srbije".

Predsednik tog Udruženja Zoran Đajić ocenjuje da kamen ne može da se eksploatiše na zastero način i bez ozbiljne tehnologije, i podseća da se u Srbiji 50-ih godina prošlog veka kamen vadio na 250 lokacija a danas na manje od deset.

"Umesto da imamo bar 300 lokacija, mi imamo mnogo manje nego pre 60 godina i to je porazna činjenica", kaže Đajić, i dodaje da upravo Sajam kamena ima za cilj da to promeni.

Naglašavajući da među učesnicima Sajma ima i inostranih firmi koje su zainteresovane da ulože sredstva u eksploataciju kamena, Đajić je rekao da domaća industrija kamen uglavnom uvozi, odnosno da je od 80 do 90 odsto kamena koji se koristi u Srbiji iz inostranstva.

Sajam kamena i prateće industrije "Stone expo" traje do 24. marta i okupio je firme koje se bave eksploatacijom, preradom, ugradnjom i prometom kamena, istraživanjem i projektovanjem u oblasti geologije, rudarstva, građevinarstva, arhitekture, restauracije i zaštite kamena, proizvodnjom i prometom mašina i alata i hemijskih preparata za zaštitu i restauraciju kamena.

U sklopu manifestacije biće održana izložba "Kamen u arhitekturi i umetnosti", naučna konferencija "Harmonija prirode i duhovnosti u kamenu", kao i umetničke kamenarske radionice i kolonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: