Visoku peć ne zna niko da upali?!

Železara nema stručnjake koji, posle devet meseci pauze, mogu da pokrenu rad visoke peći, upozorio je predsednik Udruženih sindikata Sloga Željko Veselinović.

Izvor: Beta

Utorak, 19.03.2013.

15:28

Default images

"Nije tajna da u Železari više ne postoje stručnjaci tako da trenutna garnitura menadžera ima problem kako da pokrene visoku peć", rekao je Veselinović agenciji Beta.

On je dodao da pokretanje visoke peći u takvim uslovima može da ima ozbiljne posledice i da bi bolje bilo da se uvoze gotovi slabovi, što bi uposlilo gotovo čitavu fabriku.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je početkom marta da će proizvodnja u Železari Smederevo biti pokrenuta u aprilu paljenjem jedne visoke peći i vraćanjem na posao 5.200 radnika. Novac za proizvodnju, kako je objasnio, obezbediće fabrika i država garancijama za kreditiranje nabavke sirovina.

"Bez obzira na najave da će proizvodnja biti pokrenuta, ruda još nije stigla, niti bilo ko može sa sigurnošću da kaže kada će doći i kada će proizvodnja biti pokrenuta", rekao je Veslinović. Veselinović je procenio da bi uvoz gotovih slabova iz Rusije i Ukrajine i pokretanje Tople i Hladne valjaonice mnogo manje koštao državu od pokretanja visoke peći i fabriku bi doveo na pozitivnu nulu.

Topla i Hladna valjaonica su, kako je rekao, u prilično dobrom stanju i mogle bi da pokrenu deo fabrike, dok bi druga polovina morala da čeka na sređivanje visokih peći.

"Rad Železare Smederevo mnogo bi manje koštao da nije, po odlasku Amerikanaca, proizvodnja gotovo stala, nego što će koštati sada da se zaduvaju visoke peći i kontinuirano oživljavaju pogoni" rekao je, agenciji Beta predsednik Nezavisnog sindikata metalaca Smedereva Mileta Gujaničić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

176 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: