Kipar: Odložili glasanje o porezima

Kako prenosi AP, državni mediji na Kipru su javili da će glasanje kiparskog parlamenta o uvođenju poreza na bankarske depozite biti odloženo do sutra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.03.2013.

12:19

Default images

Parlament Kipra već je jednom odložio raspravu i izjašnjavanje o kontroverznom porezu, što je bio uslov da zemlja dobije zajam od 10 milijardi evra kako bi izbegao bankrot.

Nova rasprava i glasanje o porezima trebalo bi da se održi u utorak u 17 časova.

Inače, dogovor s kreditorima izazvao je burne reakcije kiparske javnosti, a predsednik Kipra Nikos Anastasijades je upozorio da bi odbijanje finansijske pomoći dovelo do kolapsa banaka na Kipru.

Da bi sporazum stupio na snagu mora da ga usvoji parlament. Mnogi gradjani Kipra požurili su da izprazne svoje bankovne račune, posle postizanja dogovora o medjunarodnom zajmu kojim će biti uvedeni novi bankarski nameti.

Kiparsko Ministarstvo finansija ukazalo je da je uvodjenje jednokratnih poreza najmanje štetna opcija i da je to način da se spreči potpuni bankrot zemlje. Na mogućnost uvođenja poraza na depozite reagovao je i ruski predsednik Vladimir Putin. On se protiv uvođenja tog poreza za koga misli da je nefer i opasan. Inače, ruske banke i kompanije drže u kiparskim bankama više od 30 mlrd. $.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: