Umesto otkaza kraće radno vreme

Slovačka fabrika pežoa i sitroena PSA u Trnavi poštedela je otkaza oko 900 radnika pošto je u dogovoru sa sindikatima skratila radno vreme sa 37,5 na 35 sati.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 18.03.2013.

11:13

Default images

Uprava fabrike pristala je da ne ukida treću smenu, već da naredne dve godine zbog manje potražnje za modelima koji izlaze sa fabričkih traka u Trnavi radnici rade kraće i ostaju kod kuća kada se smanjuju narudžbine.

Sindikati i radnici su pristali da im se naredne dve godine zamrznu plate a poslodavac i sindikati preciziraju još koliki procenat plate će radnici dobiti za vreme kada su na prinudnom odmoru kada nema posla i pod kakvim uslovima će odraditi to slobodno vreme ako se potražnja poveća.

"Ne treba zaboraviti da se radnicima neće smanjivati plate iako će raditi manje sati sedmično", rekao je za današnju Pravdu šef fabričkih sindikata Emil Mahina.

Manja potražnja za automobilima na evropskom i svetskim tržištima pravi probleme celom koncernu PSA Pežo Sitroen koji prolazi kroz restrukturalizaciju uz plan da ukine 8.000 radnih mesta i zatvori jednu od fabrika u Francuskoj, dok bi se proizvodnja modela pežo 208 preselila potpuno u Slovačku gde su osetno manji troškovi proizvodnje.

Plan menadžmenta je, medjutim, zaustavio sud, pošto oko zatvaranja fabrike i otpuštanja koncern mora da se dogovori sa francuskim sindikatima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: