CG:Javna RTV dobija pare iz budžeta

Javni RTV servisi u zemljama regiona finansiraju se mahom iz pretplate ili takse i prihoda od oglašavanja, a jedino u Crnoj Gori direktno iz budžeta.

Izvor: Beta

Nedelja, 17.03.2013.

12:43

Default images

Gradjani regiona za javni RTV servis izdvajaju mesečno izmedju tri i 12 evra. Zbog problema sa naplatom, plaćanje je u nekim zemljama vezano za račune za struju, telefon ili za porez.

Crna Gora je iz istog razloga, pre više godina, prešla na finansiranje direktno iz budžeta, dok se u Hrvatskoj nedavno pojavila ideja da se umesto TV pretplate plaća TV porez čija bi visina zavisila od prihoda.

Dok je u Crnoj Gori TV pretplata bila priključena na telefonski račun, naplata je dostizala jedva 60 odsto, a kada je to prestalo, naplata je pala na simboličnih 10 odsto. Vezivanje televizijske pretplate za račun za struju takodje se pokazalo kao neuspešno.

Prema sadašnjem zakonu, RTV CG dobija 1,2 odsto sredstava opštih budžetskih prihoda, ali, kako objašnjavaju u toj medijskoj kući, ni to nije siguran model finansiranja. Primera radi, RTV CG sada godišnje dobija oko sedam miliona evra, dva miliona manje nego što je dobijala kad su opšte finansijske prilike u državi bile bolje.

Kad je punjenje budžeta slabije, automatski se smanjuju i sredstva koja se izdvajaju za potrebe javnog serisa, pa iz te kuće stoga predlažu model po kome bi se za potrebe javnog servisa izdvajalo 0,5 odsto bruto društvenog proizvoda. Računa se da bi taj model bio prihvatljiv za standarde EU, da bi obezbedio stabilno finansiranje RTV CG i omogućio čak i odredjene investicije, recimo, u digitalizaciju televizijskog signala, što bi Crna Gora morala da završi do 2015.

U medjuvremenu RTV Crne Gore je značajno smanjila broj zaposlenih, a nastoji da poveća i sopstvenu produkciju. Opozicione političke stranke, kao i predstavnici nevladinog sektora u Savetu RTV CG, medjutim, često kritikuju tu medijsku kuću zbog, kako se navodi, velikog broja zaposlenih i programa koji navodno ne odgovara ulozi javnog servisa.

U Hrvatskoj javni RTV servis finansiraju gradjani putem mesečne pretplate koja iznosi 80 kuna (10,5 evra) i plaća se posebno, odnosno nije vezana za druge račune. Prema podacima Hrvatske radiotelevizije, gradjani plaćanjem pretplate u ukupnim prihodima HRT učestvuju oko 70 odsto, dok prihodi od marketinga čine 30 odsto.

Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji kao javnom servisu koji se finansira i iz pretplate, ograničava oglašavanje na devet minuta po satu. Iz državnog budžeta mogu da budu finansirani neki projekti, poput programa za Hrvate izvan Hrvatske.

Iako se gradjani često žale na visoku naknadu za javni servis, od smanjenja naknade, bar za sad, neće biti ništa. čelni ljudi HRT-a poručili su, medjutim, više puta da neće biti ni povećanja cene.

Krajem prošle godine podigla se bura u javnosti pošto je glavni savetnik za medije Ministarstva kulture Milan živković u medijima najavio reformu pretplate kroz novo medijsko zakonodavstvo, odnosno mogućnost uvodjenja tzv. televizijskog poreza umesto pretplate.

On je tada rekao da pretplata neće biti ukinuta, ali da je više ne bi plaćali svi koji imaju TV prijemnik, niti bi svi plaćali isti iznos. Tako bi na primer visina pretplate zavisila od dohotka, a ne bi je plaćali, na primer, nezaposleni. Resorna ministarka demantovala je te navode, ističući da je medijska strategija tek u fazi izrade.

U BiH javni radio-televizijski sistem BiH ima tri emitera - Radio-televiziju BiH (BHRT), RTV Federacije BiH i RTV Republike Srpske, i svi se finansiraju od takse koja u čitavoj BiH iznosi 7,50 konvertibilnih maraka (3,75 evra), a prihodi se dele po posebnoj šemi.

RTV pretplata se prikuplja i deli u okviru entiteta, tako što 58 odsto prikupljene pretplate iz RS, odnosno Federacije BiH, odlazi entitetskom javnom servisu, a 42 odsto iz oba entiteta javnom servisu BiH. Pretplata se posebno prikuplja i u Distriktu Brčko i u celosti pripada javnom servisu BiH.

RTV taksa se u BiH naplaćuje putem računa za fiksnu telefoniju, a gradjani koji nemaju telefonski priključak ili imaju nove IPTV pakete, RTV taksu plaćaju direktno inkasantima entitetskih RTV servisa. Ta taksa je definisana kao porez za posedovanje radio ili TV prijemnika i niko ko u domaćinstvu poseduje radio ili TV prijemnik ne može biti oslobodjen plaćanja.

Zakon predviđa da svako domaćinstvo mora da plati taksu za po jedan prijemnik, nezavisno od ukupnog broja prijemnika koje poseduje. U Odboru Javnog RTV sistema BiH nisu medjutim zadovoljni ni postotkom naplate RTV takse, ni njenom visinom. Prema najavama javnih emitera, RTV taksa trebalo bi da iznosi najmanje 11 ili 12 maraka (5,5 ili 6 evra).

S druge strane, gradjani BiH su više puta izražavali nezadovoljstvo radom i programskim sadržajem javnih emitera, smatrajući da su oni politički zavisni, a ne servis gradjana, te da su često direktno izvor političke nestabilnosti.

Prošle godine je oko 130.000 nezadovoljnih gradjana u RS potpisalo peticiju tražeći da se gradjani oslobode plaćanja RTV takse, a slična akcija najavljuje se i u Federaciji BiH. U zapadnoj Hercegovini gradjani godinama masovno godinama ne plaćaju TV taksu, zahtevajući da se za njih formira poseban kanal na hrvatskom jeziku.

TV pretplatu je 2011. godine prestalo da plaća 60.000 domaćisntava u BiH, a 2012. godine je taj broj dodatno porastao. Predstavnici RTV BiH upozoravaju da će javni servis doživeti potpuni finansijski kolaps ukoliko se nastavi takav trend.

Ministar komunikacija BiH Damir Hadžić nedavno je najavio da je na pomolu rešenje za finansiranje javnih servisa u BiH, kada se pokrene proces digitalizacije, ali detalje rešenja nije precizirao.

Slovenački javni servis se finansira iz pretplate i prihoda od oglašavanja. Pretplata iznosi 12,11 evra mesečno, a obavezni su da je plaćaju svi koji imaju TV prijemnik.

U Sloveniji se pretplata plaća posebno, ali je registar TV pretplatnika vezan za registar korisnika električne energije. Polazi se naime od pretpostavke da svako ko ima struju ima i televizor, ali plaćanje TV pretplate nije obavezno ako korisnik da izjavu da ne poseduje televizor.

Protiv neplatiša se pokreće postupak uterivanja duga u skladu sa Zakonom o poreskom postupku, a vodi ga sama RTV, a ne sud. U tom postupku RTV Slovenije može izdejstvovati zaplenu novca i prihoda sa računa u bankama.

U Makedoniji se TV pretplata plaća kao radiodifuzna taksa koja iznosi 190 denara (oko tri evra). Taksa se plaća Poreskoj urpavi kako bi se obezbedila što bolja naplata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: