Turci će bežati od naših drumova?

Ukoliko Srbija ne ubrza carinske procedure, smanji takse i ne počne da vraća PDV na putarinu, teretni kamioni na putu iz Turske zaobilaziće nas u širokom luku.

Izvor: B92

Subota, 16.03.2013.

17:06

Default images

Prolazak kroz Srbiju košta ih bar sto evra više nego konkurentskim putevima.

Most na Dunavu, između Vidina i Kalafata, na drumskom Koridoru 4, trebalo bi da bude otvoren u aprilu. Ta činjenica nikako ne ide u prilog našem Koridoru 10 koji već godinama gradimo, ali nikako da ga i završimo.

Miodrag Jocić, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, ukazuje da je Koridor 4 preko Bugarske i Rumunije sto kilometara duži. To znači oko 45 evra veći trošak za gorivo po kamionu. On je nižeg stepena izgrađenosti nego naš Koridor 10. Kroz Rumuniju, a posebno kroz severoistočnu Bugarsku, puno je krivina i uspona bez izgleda za skoru rekonstrukciju.

Ali vozači dobijaju na vremenu zato što nema formalnosti na granicama i sam transport je jeftiniji. Ukoliko Srbija nešto ne preduzme Jocić ocenjuje da će većina kamiona iz Tuske odabrati ovaj pravac, osim onih koji prevoze povrće, koji će zbog osetljivosti robe izbegavati truckanje po nezavršenim delovima Koridora 4.

Trenutni prihod na ovom autoputu je oko 150 miliona evra, a mogao bi da zaradi još toliko da je sagrađen u potpunosti, piše Poltika. I Neđo Mandić, predsednik Udruženja za međunarodni transport, smatra da postoji realna opasnost da oko 100.000 turskih prevoznika počne da izbegava srpske drumove.

On naglašava da Turci sa tranzitnom propratnicom, odnosno carinskim T dokumentom, koji ih košta od 30 do 50 evra, mogu da proputuju celu Evropu. Kod nas na carini, međutim, plaćaju oko 100 evra za takozvani "tir karnet”. Ovaj dokument su sve zemlje izbacile iz upotrebe, osim nas i nekih zemalja bivšeg SSSR-a.

Međutim, Mandić smatra da zbog putarina najviše "padamo” u očima tranzitnih putnika. Putarina od Niša do Subotice staje oko 70 evra.

Prema njegovim rečima, niko ne računa da ti vozači prema evropskim propisima mogu da provedu osam sati za volanom i 10 moraju da odmaraju, a od toga naša privreda može da prihoduje nudeći im usluge parkinga, hrane, spavanja...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: