Kosjerić - srpski Detroit

Svako poređenje Detroita u Americi i Kosjerića na prvi pogled zvuči, u najmanju ruku, neobično.

Izvor: B92

Subota, 16.03.2013.

13:16

Default images

Međutim, podatak da gradu na jugozapadu Srbije preti slična finansijska sudbina kao i velikom industrijskom gradu na severu SAD, to poređenje dobija nešto drugačije značenje.

Naime, brojna preduzeća potražuju od ove opštine sumu koja je veća od budžeta, realizovane građevinske i infrastrukturne projekte, pa Kosjeriću preti - bankrot.

Predsednik opštine Kosjerić, naprednjak Milijan Stojanić kaže da bi zbog dugova njegovog prethodnika ova varošica mogla da ode u bankrot. Naime, budžetski fond od 100 miliona dinara, ne može da podmiri trenutna potraživanja brojnih građevinskih preduzeća koja su četiri puta veća. Građevinci pripremaju tužbe kako bi naplatili već realizovane radove.

"Iza svih tih izvođača radova ovde stoji veliki broj, kako porodica, tako i njihovih dobavljača i oni su uslovljeni svime time. I kažem vam, svaki dan pregovaramo, molimo da do toga ne dođe, ali ako nekoga negde stisne neka situacija, mislim da će doći do toga. I onda smo zaista među prvima koji će proglasiti bankrot, ako se sve ovo desi", kaže Milijan Stojanić (SNS), predsednik opštine Kosjerić

Dragan Vujadinović bivši predsednik opštine kaže da je on prilikom primopredaje ostavio dug od 150 miliona dinara. Međutim, on smatra da su demokrate doprinele infrastrukturnoj revoluciji, a u gradnju dve sportske hale, toplovoda, vrtića, vodovoda i puteva investirano je milijardu dinara.

"I normalno je da od milijarde investicija ostane dug u zemlji Srbiji, u kojoj su unutrašnji dugovi 30 milijardi eura, da ostane određeni dug. Svrha postojanja lokalne vlasti jeste da završi te radove i da nađe sredstva, redovna i vanredna, da plati dugovanja koja su ostala", kaže Vujadinović. Državna revizorska inspekcija ovih dana češlja papire, a građevinski radovi stoje. Za dovršetak zgrade kod crkve opština duguje oko 60 miliona. Dragan Tulimirović, član opštinskog Veća kaže da su vlasnici stanova podigli kredite, otkupili stanove u koje su trebali da se usele još pre šest meseci.

"I sada se ljudi nalaze u veoma teškoj situaciji. Pristižu im da plaćaju prve rate kredita, a i dalje su podstanari, sa kranje neizvesnim datumom kada će zgrada biti završena i oni biti u mogućnosti da se usele", kaže Tulimirović.

Najapsurdnije je što je Kosjerić opština koju je statistika svrstala u razvijene.

A upravo zbog svrstavanja u razvijene opštine, Kosjeriću su umanjena transverna sredstva iz republičke kase za 60 miliona dinara, u kojoj sada lokalna vlast vidi jedini spas.

A hoće li ovaj gradić bankrotirati ili pak opstati, pitanje je na koji odgovor od Vlade Republike Srbije, i to po hitnom postupku, očekuje lokalna vlast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: