Domaće firme koje se ne predaju

U godinama krize, vodeće domaće kompanije se ne predaju, opstaju uprkos smanjenoj kupovnoj moći i sve težim uslovima poslovanja.

Izvor: B92

Subota, 16.03.2013.

10:17

Default images

Zajedničko im je da uspešno posluju, pre svega, jer su probili na strana tržišta. To je jedini način da se preživi u godinama kada je tražnja u Srbiji pala i za trećinu.

Nameštaj vranjske kompanije "Simpo“, koja ove godine proslavlja pola veka poslovanja, odlazi u 34 zemlje sveta, a prosečna godišnja stopa rasta izvoza je 20 odsto već godinama.

"Već smo potpisali ugovor sa stranim partnerima, ove godine planiran je izvoz od 61 milion evra, što je 65 odsto ukupne proizvodnje", kaže Edit Tomić, izvršni direktor za marketing i trgovinu "Simpa“.

"To je značajno za celu industriju nameštaja Srbije, jer se proizvodi izuzetnog dizajna plasiraju na najzahtevnijim tržištima Zapadne Evrope, kao i u Rusiji i na Bliskom istoku, pod oznakom "Made in Serbija“.

Prema njenim rečima, poseban problem su previsoke kamate na poslovne kredite, koje se kreću i do 25 odsto godišnje, dok su u svetu do najviše pet odsto. Kako je rekla, enormne kamate su samo u poslednjem kvartalu prošle godine smanjile prihod od izvoza "Simpa“ za osam miliona evra, a prihod od ukupne prodaje za 11 miliona evra. Modna kuća "Mona“, posluje 24 godine, a trećinu svoje proizvodnje izvozi na okolna tržišta. Njihove modele potrošači su takođe proglasili za najomiljeniji brend, već četiri godine zaredom. Tajna njihovog uspeha je, kako kažu u "Moni“, jeste u prepoznatljivom kvalitetu i standardima, kojih se godinama ne odriču.

"Trudimo se da nikada ne idemo ispod nivoa, koji potrošač očekuje", kaže za Đorđe Momirović, vlasnik "Mone“.

"To znači da naša jakna, ako se nosi svakodnevno, mora da traje pet godina, tašna tri, to se podrazumeva. To znači da ta roba mora da bude u trendu, ujednačenog kvaliteta i pristupačna džepu".

S druge strane, u stalnoj borbi sa troškovima, nastavlja vlasnik „Mone“, mora da se vodi računa o svakom dinaru. Preduslov za tako nešto je besprekorna organizacija proizvodnje.

Godišnje "Mona“ izvozi oko pet miliona evra, a u strukturi izvoza dominiraju tašne koje čine 50 odsto prodaje. Izvoze u zemlje regiona, neke manje količine odlaze i u Rusiju i Južnu Afriku. Prodaju svoje proizvode u 54 prodavnice u Srbiji i okolnim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: