NSZ pomaže Romima za posao

Nacionalna služba za zapošljavanje posebnu pažnju posvetiće Romima, pa tako oni koji žele da započnu posao dobiće po 160.000 dinara za opremanje radnog prostora

Izvor: B92

Petak, 15.03.2013.

18:05

Default images

Zapošljavanje Roma poboljšaće se kroz dva specijalna programa, izjavio je direktor Filijale NSZ u Prokuplju Ivan Zečević.

Prema njegovim rečima, reč je o programu samozapošljavanja kroz koji će NSZ svakom Romu koji želi da započne samostalnu delatnost, otvori radionicu ili trgovinu, dati 160.000 dinara za opremanje radnog prostora i drugo, pod uslovom da u narednih godinu dana radi bez problema i uredno uplaćuje doprinose.

Takođe, kako je naveo, NSZ će za zapošljavanje svakog Roma kod poslodavaca izdvojiti po 200.000 dinara.

"Taj broj je neograničen pa će samo od potreba poslodavaca zavisiti koliko će Roma kroz ovaj program naći zaposlenje", kazao je ečević.

Aktivistkinja Mirjana Stanković da se na planu podizanja standarda Roma u ovoj opštini najviše učinilo na njihovom uključivanju u školski sistem.

"Romkinje u Srbiji danas su najdiskrimisanija i najugroženija društvena grupa koja teško dolazi do zaposlenja, kao jednog od osnovnih uslova za egzistenciju njihovih mnogočlanih porodica", kazala je Stanković.

Ona je rekla da su zahvaljujući medijatorima na području opštine Prokuplje sva deca romske nacionalnosti uključena u predškolsko i osnovno obrazovanje, kao i da oko stotinu njih pohađa srednje škole.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: