Kako otići na rad u Nemačku?

Ankete pokazuju da bi više od 80 posto mladih iz Bosne i Hercegovine rado u potrazi za boljim životom otišlo na Zapad.

Izvor: business.hr

Petak, 15.03.2013.

18:02

Default images

Dobiti priliku za to nije lako mada u Nemačkoj već godinama ima premalo radne snage za određena zanimanja.

Državljani BiH nemaju pravo da traže posao na nemačkom tržištu rada, osim ako nemaju priznatu diplomu i imaju konkretnu kompaniju koja im nudi radno mesto.

U tom slučaju se može dobiti takozvana "Plava karta" koja omogućava dolazak stručnjaka ako im nemački poslodavac ponudi platu od najmanje 46.400 evra godišnje ili 36.192 era u deficitarnim zanimanjima.

U Nemačkoj u ovom trenutku postoji deficit lekara, inženjera mašinstva i elektrotehnike, kao i informatičara. Samo u ovim branšama nepopunjeno je 120.000 radnih mesta.

Istovremeno, već postoji zahtev iz Nemačke upućen Bosni i Hercegovini da odobri slanje osoblja za negu starih i bolesnih. Prihodi od tog posla nisu toliko veliki, ali su dovoljni za normalan život.

BiH mora da požuri sa sklapanjem sporazuma s Nemačkom o dolasku medicinskog osoblja jer Nemci već razmišljaju čak o dovođenju radne snage iz Kine.

Ipak, ni u Nemačkoj ne teče svuda med i mleko, a gastarbajterski hleb ponekad ima i sedam kora. Ne radi se samo o novcu i zaradi, nego i o potpuno drugačijim običajima, načinu života, kulturi...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: