Ako je EPS tužio nema otpisa kamate

Građani koji su tuženi zbog duga za struju nemaju mogućnost otpisivanja kamate potpisivanjem Sporazuma o otplati duga za struju na rate.

Izvor: RTS

Petak, 15.03.2013.

17:34

Default images

Sporazumu podleže samo deo duga koji nije pod tužbom.

Procenjuje se da je, zbog višegodišnjeg neplaćanja struje, trećina dužnika u sudskom sporu. Sa tuženim potroščima je i najviše problema jer su njihovi dugovi i najveći.

U Elektroditribucijama kažu da će im se omogućiti samo ono što je zakonom propisano. Njima se kamata ne otpisuje s obzirom da njihov utuženi dug ne podleže reprogramu, ali ti kupci mogu reprogramirati onaj deo duga koji nije utužen.

EPS podseća da uz otpis kamata, sporazum o otplati dugova na tri do 24 rate, mogu potpisati samo oni koji su platili račune od početka ove godine.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže da je država morala da stavi tačku na dalje gomilanje dugova i da je EPS-u i potrošačima data šansa da izađu iz tog začaranog kruga.

"Ko ne otplati redovan račun i prvu ratu dođe vreme da bude isključen i sklonjen sa mreže", navela je Mihaljovićeva.

U evideciji EPS-a ima oko 600 hiljada neplatiša. Računaju da će sa dve trećine moći da sklope sporazum o otplati na rate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: