Za posao ćemo raditi domaće zadatke

Priprema za intervju za posao postala je ozbiljna nauka.

Izvor: Bizlife

Petak, 15.03.2013.

17:26

Default images

Kako "srediti“ biografiju, kako se obući, kako se ponašati, kako i šta pričati, kako predstaviti sebe na najbolji način....o tome je napisano bezbroj studija.

Ali i tome polako dolazi kraj. Suočavajući se sa teškim zadatkom, kako izabrati najboljeg kandidata, kao i velikim troškovima, neke kompanije odlučuju se za malo alternativnije načine da dođu do novog zaposlenog.

U intervjuu za The New York Times, Kris Dugan direktor firme Badgevile, rekao je da njegova kompanija u cilju da dođe do najboljeg kandidata, daje domaće zadatke.

On kaže da su u toku procesa zapošljavanja rađa mnogo predrasuda koje se javljaju u samom tom procesu, od škole koju je kandidat pohađao, do "ispoliranih“ biografija. Te predrasude padaju u vodu kada se kandidatu da olovka i papir.

Dugan kaže da kandidatima daju zadatak i nikad ne kažu da to, na primer, moraju da urade do sutra, već pitaju kada mogu da očekuju da njihov zadatak bude gotov. Ovo je i jedan vid testa da li će kandidati svoj zadatak uraditi na vreme ili izmišljati izgovore za odugovlačenje predaje konačne verzije. Poslodavci na ovaj način vide i kako bi mogući zaposleni funkcionisao u realnim okvirima.

Ovaj vid "intervjua“ posebno je dobar za neke više pozicije u kompaniji, jer se od kandidata može tražiti izrada plana rada u slučaju da dobije posao. Kada poslodavac dobije jedan ovakav dokument u više verzija od različitih kandidata, lakše će i odlučiti koga da angažuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: