Na Dan potrošača, dokle smo stigli?

Svetski dan prava potrošača - 15. mart, biće obeležen danas, a u Srbiji je u toku intenzivan rad na izmenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača.

Izvor: B92, Danas

Petak, 15.03.2013.

10:47

Default images

Do pre nekoliko godina veliki broj građana Srbije nije ni znao da ima potrošačka prava, a kamoli kome da se obrati ukoliko imaju problema sa, recimo, trgovcem koji neće da im zameni tek kupljeni, a pokvareni proizvod.

Slika je sada drugačija, postoji veliki broj organizacija koje se bave zaštitom potrošača, a država je naročito od usvajanja Zakona o zaštiti potrošača 2011. konačno obratila više pažnje na ovaj problem. Uprkos boljitku, problema još ima, a najveći se tiču slabosti nadzornih institucija i otežane primene zakonskih odredbi.

"Postoji raskorak između normative i svakodnevnog života, odnosno prakse. Zakoni štite potrošače, ali se oni, s druge strane, ne primenjuju dovoljno", kaže ministar unutrašnje i spoljne trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić. On napominje da je trenutno u toku izmena zakona kako bi se "učinio što lakšim za implementaciju“.

On kaže da je sada neophodno raditi na jačanju kapaciteta organizacija koje se bave zaštitom potrošača.
Foto: (sxc.hu)
Da tu pomalo škripi, potvrđuju i u Nacionalnoj asocijaciji potrošača Srbije. Mladen Alfirović iz ove organizacije kaže da treba raditi na jačanju organizacija koje štite potrošače, ali i na jačanju kapaciteta institucija koje se bave nadzorom, poput tržišne inspekcije.

"Neki pozitivni koraci su načinjeni. Usvojen je Zakon, osnovan Nacionalni savet za zaštitu potrošača, osnaženi su kapaciteti regionalnih centara. Naravno, neophodno je dalje raditi na zaštiti ove oblasti kako bi se uskladili sa standardima EU", napominje Alfirović.

On kaže da je NOPS iskoristio svoju poziciju i pravo koje im je dato da reaguju na neke primere povrede prava potrošača.

"Brzo će biti rešeni prvi postupci kolektivne tužbe protiv onih koji su povredili prava potrošača. Jedna od njih je tužba protiv Nacionalne asocijacije turističkih agencija, a druga protiv novosadskog javnog preduzeća Informatika, naglašava Alfirović.

NOPS ima u planu da uskoro podnese tužbu i protiv jednog mobilnog operatora, zbog tipskih ugovora koji su išli na štetu potrošača. Povodom Svetskog dana prava potrošača, Ministarstvo trgovine i tim projekta koji finansira Evropska unija "Jačanje zaštite potrošača u Srbiji" organizovaće u Beogradu Sajam potrošačkih prava.

Politika zaštite potrošača je važan segment politike koju vodi moderna država - Evropa i okolne zemlje sprovode snažnu politiku zaštite potrošača, a tu nameru preuzela je i Srbija, koja se aktivno bavi unapređenjem sistema zaštite potrošača, istakli su u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine.

Radi unapređenja postojećeg sistema i saradnje nadležnih institucija u ovoj oblasti, formiran je Nacionalni savet za zaštitu potrošača, kao radno telo Vlade, u čijem sastavu su predstavnici udruženja za zaštitu potrošača, Privredne komore Srbije, resornih ministarstava i nezavisni stručnjaci u toj oblasti. U resornom ministarstvu je rečeno da je u toku intenzivan rad na izmenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača, čime će se otkloniti "uočene manjkavosti i teškoće u njegovom sprovođenju i omogućiti efikasnija i delotvornija zaštita potrošačkih prava".

Oni su napomenuli da je taj zakon moderan propis koji prati principe evropskog zakonodavstva, koji sadrži 15 evropskih direktiva.

Nacionalni savet za zaštitu potrošača u februaru je usvojio Nacrt strategije zaštite potrošača za period od 2013. do 2018. godine, a kako je istaknuto, taj strateški dokument pruža osnovu za sprovođenje inicijativa usmerenih na potrošače na tržištu Srbije i povećava legitimitet mera za njihovu zaštitu.

Ministarstvo je pokrenulo javnu raspravu da pribavi mišljenja stručne i šire javnosti o Nacrtu strategije čija je finalizacija planirana za kraj marta tekuće godine.

Predsednica Centra potrošača Srbije Vera Vida izjavila je da položaj potrošača u našoj zemlji nažalost, nije odmakao puno i "nije se približio onom položaju i poštovanju prava koji imaju potrošači u zemljama EU, a koji smo očekivali da će imati".

Prema njenim rečima, "nedavno smo imali prilku i da se o tome uverimo na sopstvenoj koži", jer je "jedno od osam prava potrošača - pravo na informisanost, pogotovo kada je u pitanju hrana, a koje je definisano i Poveljom UN, u Srbiji potpuno izostalo".

Vida je rekla da je neophodno institucionalno ojačati sistem zaštite potrošača, kroz jačanje kapaciteta savetovališta, kao "sigurne kuće" za potrošače i proširenje nadležnosti Komisije za zaštitu konkurencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: