Srbiji nije dovoljan Novak

Glavni brend Srbije je Novak Đoković, ali je Srbiji potrebno rebrendiranje - da bi bila privlačnijainvestitorima i prepoznatljiva u svetu, kažu preduzetnici.

Izvor: B92

Petak, 15.03.2013.

10:16

Default images

Predsednik i osnivač kompanije Bak Darko Budeč smatra da je brendiranje proizvoda u privredi važnije od prodaje:

"Brend prethodi bilo kakvoj prodajnoj aktivnosti... Jednu poziciju imate ako ste uspeli da kreirate brend na tržistu, a drugu ako ste potpuno nepoznati. To važi kako za firmu, tako i za zemlju."

Budeč je rekao da je važno da Srbija na organizovan način prikaže svoje prave vrednosti:

"Strani investitori koji su uložili u Srbiju jako dobro poznaju potencijal zemlje, a samo je važno kako ga pravilno prikazati."

Budeč je primetio da je Srbija danas prepoznatljiva po Novaku Đokoviću, a što se posla tiče - po preduzetničkom duhu i kao kreativna i visoko obrazovana nacija.

Kada je reč o brendiranju proizvoda njegove kompanije, koja se bavi industrijskim dizajnom i proizvodnjom svetiljki, Budeč je rekao da se to radilo organizovano i postepeno, i da je najpre kreiran brend u Srbiji, da bi potom izašli i na strana tržišta.

Budeč je naveo primer bivše SFRJ koja je, kako je rekao, sama po sebi bila brend zahvaljujući političkom vrhu, koji je marketinški dobro uspeo da iskoristi poziciju između Istoka i Zapada.

Izvršni direktor "Metalca" Aleksandar Marković priča kako ta kompanija brendiranje radi na dva načina. Kada je u pitanju izvoz - pod imenom sopstvenog brenda, koji su sami kreirali, ili kao proizvođač za privatne robne marke.

"U Rusiji smo formirali sopstvenu robnu marku, ali pod imenom Metro, koja postaje sve popularnija i zauzima sve bolje tržišno učešće, pogotovu u jednom srednjem i višem segmentu", rekao je Marković.

On je objasnio da je promena imena brenda na tržištu Rusije pre svega urađena zbog lakšeg izgovaranje imena marke i lakšeg prepoznavanje logoa. Marković je ukazao da je kreiranje brenda skupo, pa je potrebno proceniti da li je uopšte potrebno to činiti na inostranom tržištu. Iz tog razloga Metalac, osim na tržištu Rusije i Ukrajine, nema značajno kreiranje sopstvenog brenda. Po pitanju brendiranja Srbije, kaže da je neophodno da pre svega same kompanije to urade sa svojim proizvodima, što nije nimalo lako, a ni jeftino.

Jedna od poruka koje su izrečene na panelima u okviru Kopaonik biznis foruma - na kojem su učestvovali Budeč i Marković - upravo je to da je neophodno rebrendiranje Srbije kako bi bila još prepoznatljivija u svetu, ali i privukla investirore.

Šef Svetske banke u Srbiji, Lu Brefor rekao je na Forumu da je važno rebrendiranje Srbije kako bi se olakšalo privlačenje stranih direktnih investicija.

Rebrendirajte privatni sektor i javnu upravu da vidimo koji su izvori zapošljavanja i bogatstva, a važno je da se promeni i mentalitet čime se može unaprediti poslovno okruženje, poručio je Brefor.

Slična je i poruka ambasadora SAD u Srbiji Majkla Kirbija:

"Morate da se pozabavite rebrendiranjem Srbije. SAD smatraju da novi brend treba da bude Srbija u EU, jer je to dobro za obe strane, ali i za odnose Srbije i SAD. Srbiju treba da vidimo kao dobro mesto za poslovanje i stvaranje profita, ali i da vas shvatimo kao gostoprimljivo mesto."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: