TS: Fijat ne može bez tendera

Grad Kragujevac, kao i bilo koji drugi grad, ne može po Zakonu o javnim nabavkama da kupuje vozila samo jednog proizvođača, saopštila je Transparentnost Srbije.

Izvor: Beta

Subota, 09.03.2013.

13:20

Default images

Pa i u slučaju da je to domaći proizvođač, navode.

Povodom odluke Gradskog veće Kragujevca da lokalna samouprava od sada isključivo koristi Fijatove automobile, Transparentnost Srbija na svom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk ocenjuje da je svaki takav ugovor ništavan.

"Svaki takav ugovor je ništavan, a svaka radnja koja vodi ka takvoj nabavci se sankcioniše prekršajno ili krivično", navodi se u saopštenju te organizacije.

Kako se ocenjuje, čak i kada se pođe od toga da je u nameri kod ovog kršenja zakona bilo "ponešto" dobro, odnosno želja da se pomogne firma koja posluje u Srbiji, ostaje pitanje da li se to moglo uraditi na drugi način i da li je ekonomski opravdano.

Dodaje se da firma koja posluje u Srbiji već dobija značajnu pomoć od poreskih obveznika i da bi bilo logičnije da na primer deo proizvedenih vozila isporuči bez dodatnog plaćanja.

"Ili, ako firma već uživa pomoć države, ako uživa bodovnu prednost kao domaći proizvođač na osnovu Zakona o javnim nabavkama pri oceni ponuda, ako ima manje troškove isporuke zašto bi bilo potrebno i kršenje Zakona, kroz zaobilaženje postupka javne nabavke da bi se baš njena vozila kupila", postavljaju pitanje predstavnici Transparentnosti Srbija. Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović zaključio je ugovor sa kompanijom Fijat automobli Srbija na osnovu kog će za službene potrebe u narednih godinu dana koristiti novi automobil FIAT 500 L.

Kako je rečeno u Informativnoj službi grada Kragujevca Stevanović će biti prvi političar koji će na ovaj način promovisati novo Fijatovo vozila u narednih godinu dana.

Pored toga, Gradsko veće grada Kragujevca odlučilo je da lokalna samouprava od sada isključivo koristi Fijatove automobile.

Prema rečima gradonačelnika preporučeno je svim javnim i javno-komunalnim preduzećima u Kragujevcu da učine isto, a to se očekuje i od Vlade Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: