U Srbiji se otvara još šest rudnika

Javno preduzeće "Podzemna eksploatacija uglja" priprema se za otvaranje podzemnog ležišta kvalitetnog lignita, kod mesta Ćirikovac, nedaleko od Kostolca.

Izvor: Novosti

Subota, 09.03.2013.

10:39

Default images

To je investicija od najmanje - 50 miliona evra.

Ovo je, za Novosti, potvrdio Vladan Milošević, generalni direktor JP PEU.

" Reč je o ležištu u kome overene eksploatacione rezerve iznose 60 miliona tona kvalitetnog lignita, koji bi, najvećim delom, isporučivali termoelektranama za proizvodnju struje", kazao je Milošević.

"Kada otvorimo taj rudnik, tu bi se godišnje proizvodilo i do 1,5 miliona tona uglja, što je više nego što kompletno JP PEU sada proizvodi".

Milošević podvlači i da su u toku geološka istraživanja na više lokacija u Srbiji, koja ulivaju nadu da će se otvoriti još nekoliko rudnika uglja.

"Podneli smo Ministarstvu rudarstva elaborat za doistraživanje na Rtnju, na mestu zvanom "Ilino brdo", gde su se nalazili rudnici koji su se eksploatisali do 1968. godine", nastavlja Milošević.

"Ima indicija da se tu kriju značajne rezerve najkvalitetnijeg kamenog uglja, visoke kalorične vrednosti. Ukoliko rezultati, u šta ne sumnjamo, dokažu profitabilnost, investicija za otvaranje tog podzemnog ležišta bila bi oko 20 miliona evra".

Ivan Vuković, tehnički direktor JP PEU, kaže i da su veoma interesantne lokacije "Cerje", kod Despotovca, "Melnica", između Petrovca na Mlavi i Kučeva, "Poljana", kod Požarevca, i "Bajovac", nedaleko od Kraljeva, ali i podvlači da će njihovu profitabilnost tek morati da dokažu buduća geološka istraživanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: