Tapije opet na ispitu

predloženi zakon o katastarskoj legalizaciji biće "ispeglan" amandmanima.

Izvor: Novosti

Subota, 09.03.2013.

10:14

Default images

U ponedeljak bi Vlada Srbije trebalo da se izjasni o površini nelegalnih zdanja, koja će imati pravo na upis, a preciziraće se obaveze bespravnih graditelja na tuđem zemljištu, pišu Novosti.

Predložene odredbe bliže će se urediti podzakonskim aktima, tako da će se otkloniti sve nepreciznosti i suziti prostor za korupciju.

Kako je na početku rasprave u parlamentu, izjavio Velimir Ilić, ministar građevine, ima dobrih predloga i svi će biti prihvaćeni kako bi zakon bio poboljšan.

"Tačno je da u zoni dalekovoda ne može da se legalizuje objekat i mi smo to prihvatili",naveo je Ilić.

"Postoje objekti gde je imovina sporna, jer je bila društvena, a sada je opštinska, gradska ili nekog drugog vlasnika. Takva zdanja se neće upisati u katastar dok njihov status ne bude rešen, a za to će biti predviđen period od dve godine". Ministar Ilić kaže da se predloženim zakonom o katastarskoj legalizaciji uvodi red, jer u Srbiji danas postoji 1,3 miliona nelegalnih objekata. I dalje se gradi divlje, iako je to krivično delo.

"I danas se gradi niz objekata kapitalne vrednosti i to bespravno i moramo naći način da tu divlju gradnju rešimo", navodi Ilić.

"Prethodna vlada počela je izgradnju zdanja u koje je do sada uloženo oko 180 miliona evra, ali bez ijednog papira, dozvole, studije, ravizorske komisije. Mnogi, koji su ovih dana osporavali predloženi zakon, učestvovali su u nelegalnoj gradnji i grade i danas velike kapitalne objekte, koji koštaju stotitne miliona evra".

Poslanici vladajuće većine istakli su u petak da će usvajanjem predloženog zakona za upis prava svojine na nelegalno izgrađenim objektima, Srbija u kratkom roku imati završenu svojinsku evidenciju i rešiće se problem bespravne gradnje.

Opozicija smatra da je u pitanju politički zakon, ali i da je neophodno zaustaviti dalje povećanje broja nelegalnih objekata. Deo opozicije, međutim, najavljuje i moguću podršku zakonu ukoliko se on popravi amandmanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: