Razvijene ekonomije da nađu rešenje

Rastuće privrede sveta moraju što hitnije da pronađu načine za održanje visokog privrednog rasta kako bi se ublažio ozbiljan uticaj ekonomskog usporavanja.

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.03.2013.

20:02

Default images

Ekonomsko usporavanje u SAD kao i finasijska kriza u zoni evra su delimično odgovorne za smanjenje stope privrednog rasta u zemljama poput Indije, Južnoafričke Republike i Japana, objasnio je glavni ekonomista Svetske banke Kaušik Basu.

Basu je je naglasio da u savremenom svetu globalizacije, finasijska kriza u jednoj zemlji može imati uticaja i na ostale države.

"Iako je međunarodna situacija loša, tržišta zemlja u usponu moraju da se potrude da je prevladaju", izjavio je indijski ekonomista na univerzitetu Vitvotersrend u Johanesburgu.

"Potrebno je nastaviti borbu ne samo na čisto ekonomskom planu već i u ekonomskopolitičkom domenu, kako bi se izgradilo bolje društvo u kome bi ljudi imali veće šanse", dodao je visoki zvaničnik svetske banke.

Prema njegovim rečima, međusobna povezanost svetskih privreda dovela je do toga da su čak i ekonomije zemalja u usponu osetile ekonomski pad evrozone i SAD.

"Plan za finasijsko spašavanje evropskih banaka je uspeo da ublaži šok ali svetska privreda je realno gledano i dalje u krizi", zaključio je Basu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: