Tržište automobila i dalje u krizi

Prodaja novih automobila u Evropi u prva dva meseca tekuće godine je lošija nego što se predviđalo, a bolja vremena se očekuju tek za nekoliko godina.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 05.03.2013.

18:59

Default images

Predstavnici autoindustrije koji su se okupili u Ženevi, gde se 7. marta otvara 83. salon automobila, ocenili su da je dužnička kriza u evrozoni ostavila posledice na evropsko automobilsko tržište.

Predsednik uprave BMV-a Nobert Reithofer izjavio je za Frans pres da poboljšanje situacije na evropskom tržištu automobila očekuje tek za pet godina, imajući u vidu posledice ekonomske krize, kao i posledice oštrih mera štednje koje su posebno pogodile zemlje južne Evrope.

Prodaja novih automobila prošle godine u 27 zemalja EU opala je za osam odsto, a bolja situacija se ne očekuje ni u ovoj godini, čemu idu u prilog podaci iz prva dva meseca ove godine.

U Nemačkoj je u februaru prodato 200.000 automobila manje, što je pad od 10,5 odsto u odnosu na isti mesec pre godinu dana.

U Francuskoj je prodaja u februaru smanjena za 12,1 odsto, petnaesti mesec za redom, što je znak strukturne krize tržišta, u Italiji je prodaja pala za 17,4 odsto a u Španiji za 9,8 procenata.

Japanski kompanija za proizvodnju guma Bridžston najavljuje otpustanje 950 zaposlenih zbog pada prodaje.

Posle lošeg početka godine, analitičari finansijske organizacije Morgan Stenli snizili su danas raniju prognozu o padu prodaje na evropskom automobilskom tržištu sa četiri na šest odsto.

"Evropsko tržiste je oduvek bilo komplikovano", izjavio je direktor prodaje Folksvagena, Kristijan Klinger.

Predstavnici francuske kompanije PSA Pežo Sitroen potvrdili su svoju prognozu o padu prodaje od tri do pet odsto za 2013.

Analitičari ocenjuju da kriza koja je pogodila Italiju i Španiju počinje da se oseća i na severu kontinta.

Američka kompanija Ford, koja je predviđala gubitak od dve milijarde dolara u ovoj godini, očekuju da će prodaja u prvih šest meseci biti lošija nego što se očekivalo, sudeći po trenutnoj situaciji.

Predstavnici Forda, koji je već zatvorio tri fabrike u Evropi, smatraju da će vraćanje proizvodnje u Evropi na nivo pre krize biti moguće za četiri do pet godina.

Međutim, proizvođači luksuznih modela, koji se prodaju po prosečnoj ceni od milion do tri miliona evra - kao Meklaren, Ferari i Lambordzini, ne osećaju krizu.

Markione: Oproavak od 2014.

Izvršni direktor Fijata i Krajslera Serđo Markione očekuje da evropsko tržište automobila počne da se oporavlja 2014, ali je dodao da "mnogo toga zavisi od političke želje Evrope da pronađe put iz kaljuge".
Serðo Markione u Ženevi (Beta/AP)
Markione je istakao da evropski zvaničnici treba da rade na politici rasta, i da ne budu samo usredsređeni na mere štednje, koje imaju razarajući uticaj na evropsku ekonomiju i potrošnju.

Markione je naveo da su u 2012. četiri najveća evropska proizvođača automobila izgubili zajedno pet milijardi evra.

"Ovo je situacija koja ne može večno da traje", rekao je Markione.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: