Katarski emir kupio 6 grčkih ostrva

Katarski emir je kupio šest grčkih ostrva u Jonskom moru za 8,5 miliona evra.

Izvor: B92

Utorak, 05.03.2013.

16:53

Default images

Ostrvo Oksija u arhipelagu Ehinades kao i još pet drugih kupio je jedan od najbogatijih ljudi na svetu, katarski emir Seih Hamad bin Halife al-Tani, preneo je britanski list Gardijan.

Pregovori oko kupovine ostrva trajali su više od 18 meseci. Gradonačelnik ostrva Itake Janis Kasianos potvrdio je da je katarski emir za ostrvo Oksia platio 4,9 miliona, a za ostalih pet manjih ostrva 3,5 miliona evra.

Kasianos je saopštio i da je katarski emir obećao da će na Itaku, koja trenutno ima problema sa nestašicom vode, dovesti vodu iz grada Astakosa kao i da su u toku ispitivanja o mogućnosti realizacije ove ideje.

Emir koji je obećao izgradnju novog vodovoda na Itaku, već je osnovao fond za kupovinu čitavog arhipelaga u čijem sastavu se nalazi 18 uglavnom nenaseljenih ostrva.

U oktobru 2011, državni fond Katar Holdings je investirao više od 750 miliona dolara u dva grčka rudnika zlata otkupivši 9,9 odsto akcija kompanije Evropin Goldfild, koja eksploatiše nalazišta.

U septembru iste godine, taj fond je investirao 500 miliona evra u grčki bankarski sektor omogućivši udruživanje druge i treće najveće grčke banke Alfa i Evrobanka.
Zbog ekonomske krize koja je pogodila Grčku, vlasnici su počeli da prodaju grčka ostrva.
Denis Grivas, član porodice u čijem vlasništvu je bilo pet ostrva, prošle nedelje je prodao i poslednje.

"Ta ostrva su pripadala mojoj porodici više od 150 godina. Ali mi nismo više toliko bogati da bismo mogli da ih zadržimo zbog visokih poreza koje je uvela grčka vlada kada je zemlju zahvatila dužnička kriza", objašnio je Grivas.

"Presrećni smo što smo uspeli da ih prodamo posle 40 godina bezuspešnih pokušaja", dodao je nekadišnji vlasnik ostrva.

Prema pisanju britanskog Gardijana, arhitekti katarskog emira su već na licu mesta i osmišljavaju projekat za izgradnju vile.

Gradonačelnik Kasianos američko-grčkog porekla potvrdio je da će dozvola za izgradnuju vile biti izdata uprkos, po njegovim rečima neobjašnjivom zakonu koji ne dozvoljava izgradnju kuća preko 250 kvadratnih metara.

Emir je potvrdio da će površina samo njegovog kupatila biti oko 250 metara kvadratnih.

"Kuhinja neće biti manja od 1.000 kvadratnih metara, inače kako ćemo uspeti da nahranimo sve goste", izjavio je novi vlasnik ostrva.

Kasianos je potvrdio da će katarski emir zbog izgradnje novog vodovoda postati počasni gradjanin ostrva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: