Rusi greškom ustupili bogatstvo

Norveški petrolejski direktorat obelodanio je rezultate dvogodišnjih istraživanja dna Barencovog mora, koje je Rusija pre tri godine ustupila Norveškoj.

Izvor: B92

Utorak, 05.03.2013.

15:38

Default images

Na teritoriji koju je Dmitrij Medvedev, tadašnji predsednik Rusije, ustupio Norveškoj u okviru sporazuma o razgraničenju u Barencovom moru,pronađene su ogromne količine zalihe nafte i gasa.

Ispostavilo se da u njegovim nedrima nalaze rezerve nafte i gasa koje premašuju i najoptimističnije prognoze: najmanje 300 milona kubnih metara ugljovodonika od kojih može da se dobije 1,9 milijardi barela nafte i gasa čija se vrednost procenjuje na 30 milijardi evra.

Pregovori o razgraničenju sporne teritorije u Barencovom moru i Severnom ledenom okeanu, površine 175.000 kvadratnih kilometara, vođeni su između SSSR-a i Norveške od 70-ih godina prošlog veka. Konačan sporazum potpisali su 2010. tadašnji ruski predsednik Dmitrij Medvedev i norveški premijer Jens Soltenberg.

Još tada su ruski kritičari dogovora tvrdili da je Moskva požurila kada je pristala da se odrekne sporne teritorije. Njihove sumnje su se sada obistinile.

"Ovo je sjajna vest za Norvešku. Severna Norveška će postati naša nova naftna pokrajina koja će doprineti usponu celokupne privrede zemlje",oduševljeno je prokomentarisao nalaze geologa Ola Borten Moe, ministar za energetiku.

Vest o ’’zlatnom kolaču’’ koji je Oslo dobio od Moskve izazvala je u Norveškoj pravu euforiju, piše ruski list ‘’Novije izvestija’’.

Nije ni čudo, jer su zalihe nafte u norveškom delu Severnog mora pri kraju. Sve nade Norvežani su polagali u žilu u Barencovom moru.

Pripreme za posao veka već su počele: prebacuju se naftne platforme iz Severnog mora, a Ministarstvo spoljnih poslova je za simboličnu sumu od 5 miliona evra prodalo supertajnu bazu podmornica NATO-a, 20 kilometara od Tromsea.

Kritičari u Rusiji porede sporazum o Barencovom moru sa prodajom Aljaske Amerikancima.

Ruski car Aleksandar II je 1867. Prodao SAD ogromnu teritoriju od 1,5 milona kvadratnih kilometara, i to za 5 centi po hektaru, pravdajući se udaljenošću od Rusije i velikim troškovima. Kasnije se pokazalo da je taj “sanduk leda’’ kako su je zvali Amerikanci danas bogato nalazište zlata,nafte i gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: