"Federalna Evropa izlaz iz krize"

Kriza evrozone i Evropske unije još nije završena, izjavio je bivši belgijski premijer Gi Verhofstat, ocenivši da je izlaz stvaranje federalnog modela u Uniji.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.03.2013.

21:20

Default images

On je, gostujući na tribini Brukings instituta u Vašingtonu, ocenio da su preuranjeni glasovi o kraju krize, pošto je Italija pokazala, da je dovoljno da se dese jedni neizvesni izbori, pa da se tržište ustalasa.

“Kriza traži duboko i strukturalno rešenje. Potrebno je pristupiti federalnom modelu, stvoriti pravu vladu umesto Evropske komisije, kao i dvodomni parlament umesto sadašnjeg jednodomnog”, smatra Verhofstat.

Bivši premijer Belgije je kazao da je, sem fiskalne discipline, potreban i privredni rast i povećana proizvodnja za izlazak iz krize u evrozoni.

“Uz sve to, neophodna je i solidarnost. Poreski obveznici u Holandiji ili Nemačkoj moraju da shvate da oni ne daju Grčkoj, već to čine za zajedničku EU i evro. U suprotnom, nijedna od 27 pojedinačnih država nema šta da traži na svetskoj mapi”, naglasio je Verhofstat.

On je kritikovao neke političare u Evropi, za koje je rekao da i dalje žive u 19. veku.

“Svaka država - sama, ne može ništa da uradi. Imamo Kinu, koja je kontinent, civilizacija, Indiju koja je isto to. Šta bilo koja sama evropska državica može da uradi u poređenju sa njima”, istakao je belgijski političar.

Prema njegovim rečima, sadašnji Evropski savet uglavnom zastupa interese pojedinačnih država, a ne Unije u celini.

“To je slučaj kao da u Americi ne postoji predsednik, već se pedeset guvernera država sastaje nekoliko puta godišnje i donosi odluke”, dodao je Verhofstat.

On je zaključio da je u interesu i EU i SAD da se potpiše sporazum o trgovinskoj razmeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: