Medvedev: Suviše zavisimo od nafte

Ruska privreda je suviše zavisna od prihoda od prodaje nafte i gasa i neophodna joj je reforma da bi bila konkurentna u savremenom svetu, kaže Dmitrij Medvedev

Izvor: B92

Utorak, 26.02.2013.

13:46

Default images

"Stvar je u tome što je kod nas zaista veoma visok stepen zavisnosti od izvoza nafte i gasa. Situacija nije kritična, ali je za nas složena. Sada nešto manje od polovine prihoda u budžetu potiče od isporuka nafte i gasa, što je previše", rekao je ruski premijer.

On je podsetio da je pad cena nafte 2008. godine izazvao probleme u punjenju budžeta. Tada je morao da se smanji čitav niz troškova, među njima i neki socijalni programi.

Medvedev je posebno naglasio da je za Rusiju od vitalnog značaj da se oslobodi te zavisnosti i da dođe u situaciju da samo četvrtina prihoda bude od nafte i gasa.

"Mislim da bi to bio dobar nivo diversifikacije ruske ekonomije", smatra premijer, a prenosi Itar tas.

On je takođe istakao da je za Rusiju veoma važno da prati tehnološki napredak.

"Mi smo bogata zemlja, imamo dosta ruda, puno nafte i gasa, dobro obrazovanje, dobre stručnjake, ali smo, na žalost izgubili ulogu lidera. Negde smo i dalje lideri - na primer u kosmosu ili nuklearnoj industriji, a negde to nije tako i moramo da se postaramo da uhvatimo korak s vodećim zemljama u tim oblastima kako bismo bili konkurentni", rekao je Medvedev.

Konkurentnost je ključni pokretač razvoja savremenog sveta i zato Rusija mora da bude konkurentna i u tom smislu da se modernizuje, smatra premijer Rusije.

O tome kakva je energetska budućnost Rusije čitajte u našoj posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: