Ništa novo: Konjetina i u Ikei

Švedski lanac prodavnica nameštaja Ikea je najnoviji svetski brend čije je ime iskrslo u skandalu sa prodajom konjskog mesa širom Evropske unije.

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.02.2013.

10:58

Default images

Ikea je juče saopštila da je u ćuftama koje se tradicionalno služe u restoranima u njihovim prodavnicama pronađena konjetina umesto govedine.

Pre toga je mleveno konjsko meso, lažno obeleženo kao goveđe, otkriveno u nizu prehrambrenih proizvoda uključijući hamburgere, kanelone i lazanje, u prodavnicama, restoranima, pa čak i školskim kantinama u nekoliko zemalja EU.

Evropska policijska služba Europol, koja vodi istragu o ovom slučaju, je utvrdila da konjetina potiče iz Rumunije, a da je na tržište dospela zahvaljujući nizu holandskih, francuskih i kiparskih posrednika za koje se pretpostavlja da su deo organizovane kriminalne grupe.

Oni su rumunsku konjetinu prepakivali i prodavali preduzećima širom Evrope kao znatno skuplju govedinu ili junetinu, a među prevarenima našli su se prehrambreni gigant Nestle, lanac samoposluga Aldi, a sada i Ikea.

Osim što se radi o prevari, ova afera je izazvala zabrinutost jer se konji često tretiraju antibioticimai i drugim medikamentima koje je zabranjeno davati stoci namenjenoj za ljudsku ishranu, pa se time ugrožava i zdravlje potrošača.

Unutar EU je stoga najavljena inicijativa da se uvedu stroža pravila za obeležavanje proizvoda od mesa, koja bi obavezala klanice da daju precizne podatke o poreklu proizvoda.

Evropski komesar za zdravlje i zaštitu potrošača Tonio Borg smatra, međutim, da ta mera ne bi sprečila kriminalce da falsifikuju etikete, a da bi pritom dodatno opteretila male i srednje proizvođače. Pročitajte još:

- Za konjskim mesom prašina se diže

- I Portugalija povlači konjsko meso

- Ima li kraja? Konjetina i u Kebabu

- Afera ohrabrila kupce konjetine

- Konjetina u italijanskim lazanjama

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: