Jedini spas za kapitalizam - roboti

Američki i britanski eksperti priznaju da je savremeni kapitalizam u velikoj krizi, ali veruju da će ponovo doživeti procvat.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.02.2013.

14:26

Default images

To će se desiti posle nove industrijske revolucije, u kojoj će dominatno mesto zauzeti industrijski roboti.

Masovna primena robota jako će sniziti troškove proizvodnje i potrebu za radnom snagom i zbog toga treba očekivati povratak industrijske proizvodnje u SAD i druge najrazvijenije kapitalističke zemlje koje su tu produkciju masovno "iselile", tokom minule dve decenije, u brzo rastuće azijske privrede.

Ove optimističke ocene o budućnosti kapitalizma pobija, međutim, poznati britanski ekonomista Robert Gordon. On tvrdi da je razdoblje brzog rasta u globalnoj ekonomiji već završeno, a prosperitet svetske ekonomije, tokom protekla dva i po veka, bio izazvan prvenstveno sa tri naučno-tehničke revolucije koje su usledila jedna za drugom.

Gordon, čije stavove prenosi portal Finmarket, kaže da je pre toga privreda Velke Britanije od početka 14. do sredine 18. veka imala minimalan rast od 0,2 odsto godišnje, dok se kasnije ekspanzija drastično uvećala nakon tehnoloških revolucija.

U prvim decenijama prošlog veka SAD su počele da istiskuju V.Britaniju sa vodećeg mesta u svetskoj privredi, ali se američki privredni rast u protekloj i početkom ove decenije znatno usporio, a isto važi za evropske privredne sile i Japan.

Gordon ističe da je znatno usporavanje rasta usledilo u uslovima globalne finansijske krize, ali i stagnacije tehničkog progresa, sve lošije demografske situacije u najrzavijenijim kapitalističkim privredama, porasta socijalne nejednakosti i niza drugih razloga.

Zanimljivo je da neki američki stručnjaci, poput antropologa i jednog od ideloga pokreta "Okupiraj Vol strit" Dejvida Grebera, smatraju da zbog stagnacije koja bi "mogla da potraje i stotinama godina", kapitalizmu preti potpuni krah.

Na osnovu činjenice da se raspoloživi resursi na Zemlji ubrzano troše, a da era novih, naprednih, tehnologija nije na vidiku, Greber zaključuje da kapitalizam "nema alternativu koja ne bi bila lošija od već postojećeg sistema".

Sasvim suprotan pogled na budućnost kapitalizma ima poznati američki ekonomista iz Stony Broo University Noi Smit. On smatra da će dolazeća epoha proteći u daljem usavršavanju proizvodnje kroz primenu robota i informacionih tehnologija.

Smit i mnoge druge njegove kolege priznaju, medjutim, da u "novom kapitalizmu", sa jako robotizovanim i super - informatičkim društvom, čovekov život "neće uvek biti prijatan", ali ne sumnjaju da je i u takvoj epohi osigurano postojanje kapitalističkog ekonomskog i socijalnog modela društva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: