Petina svetskih šuma pripada Rusima

Rusija i dalje zauzima u svetu liderski položaj po površini šuma. Pri tome se njihov broj postepeno povećava, piše Glas Rusije.

Izvor: Glas Rusije

Nedelja, 24.02.2013.

13:53

Default images

Eksperti Glasa Rusije su uvereni da je došlo vreme da se bavimo kvalitetom zelenih nasada, obnavljanjem retkih vrsta drveća.

Petina svih šuma planete su ruske šume. Na drugom je mestu Brazil, ali tamo ima svega 5 odsto ukupne površine šuma. Prema podacima ruskog ministarstva prirode, od 1961. godine na zemljištu šumskog fonda RF se vidi postepeni priraštaj šuma. One nastaju na mestu pređašnjeg poljoprivrednog zemljišta, - ističe šef katedre šumske politike, ekonomije i upravljanja Sankt-Peterburškog državnog šumarskog univerziteta Vladimir Petrov.

"Bogati smo šumama. Moramo danas da govorimo ne o kvantitativnom povećanju površine nasada, već o njihovim kvalitativnim promenama. Poslednjih godina se oseća tendencija nepoželjne promena vrsta. Četinare, vrednije sa gledišta ekonomije, smenjuju lisnate šume.Od posebne vrednosti su reliktne šume, ali te vrste drveća u čitavom svetu nestaju zbog promene klime i neracionalnih seča šuma. Njihovo mesto zauzimaju nove vrste, koje su bolje adaptirane na savremene ekološke uslove", priča ekolog Aleksej Bobrinski.

Vredno je drveće, koje dugo živi, stvara stabilan pokrov tokom dužeg perioda. Udeo takvih šuma se smanjuje. Na teritoriji Rusije ostaje sve manje netaknutih šuma. Taj je proces najizraženiji u Evropskom delu, u manjoj meri je on prisutan u Jakutiji. Tamo, naprimer, ariš zauzima ogromne teritorije, jer ga je skupo voziti odande.

Prema mišlenju eksperata, vredne šume u Rusiji mogu da budu obnovljene u toku nekoliko stotina godina. Međutim, da bi do toga došlo, pored državne podrške – zakona i finansiranja - neophodno je voditi borbu protiv šumskih požara i, svakako, protiv nezakonite seče šuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: