Manje jeftine struje, crveni računi

Promene u tarifnom sistemu pogodiće samo one koji se greju na struju, ocenjuju nadležni organi i kažu da je cilj da se smanji neracionalna potrošnja.

Izvor: RTS

Četvrtak, 21.02.2013.

20:53

Default images

Agencija za energetiku objaviće u petak predlog novog tarifnog sistema za obračun električne energije, koji će narednih deset dana biti na javnoj raspravi.

U javnosti se već čuje da je to poskupljenje struje na mala vrata, koje će znatno uvećati mesečne račune.

Nadležni kažu da će promene pogoditi samo one koji se greju na struju i da je cilj da se smanji neracionalna potrošnja.

Oni koji se greju na struju moraće da povedu više računa. Osam sati jeftine noćne tarife koja negde počinje od 22 časa sata, negde od 23, a najčešće od ponoći, kada se i pune TA peći, biće nešto skuplja. Tačnije, umesto četiri biće tri puta jeftinija od dnevne struje.

Menjaju se i granice zona potrošnje struje. Najjeftinja zelena zona sada važi za mesečnu potrošnju do 350 kilovat sati. Od 350 kilovat sati do 1.600 je plava zona i duplo je skuplja od zelene. Crvena zona je preko 1.600 kilovat sati i četiri puta je skuplja.

Ako se novi predlog usvoji zelena zona bi se zadržala do 350 kilovat sati, dok bi plava trebalo da se smanji na potrošnju do 1.200 kilovat sati, a preko toga bi se ulazilo u crvenu zonu.

Bilo je krajnje vreme da se tarifni sistem promeni, smatra ministarka energetike Zorana Mihajlović. U postojećem tarifnom sistemu se dešava da oni koji su neracionalni potrošači plaćaju nisku cenu električne energije zato što je struja jeftina, objasnila je Mihajlović.

"Dakle, oni koji troše malo električne energije bilo što su socijalno ugroženi ili zato što su energetski efikasni, oni plaćaju nižu cenu. Ali oni koji su neracionalni oni moraju da plate mnogo višu cenu nego do sada, pa će razmisliti da li će struju da koriste za grejanje ili će se okrenuti nekoj drugoj energiji ili energetskoj efikasnosti", rekla je Mihajlović.

Socijalno ugroženim domaćinstvima država će uskoro pomagati da plate račune. Najviše brinu građani koji nemaju druge mogućnosti za grejanje.

Izvesno je da će primena novog tarifnog sistema čekati najavljeno poskupljenje struje. Zbog procedure, povećanje cena ne bi trebalo da bude pre 1. aprila, a možda će čekati i kraj grejne sezone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: