H&M: Doneseš staro dobiješ popust

Modni lanac H&M započinje novu akciju. Naime, svako ko donese staru, nošenu odeću bez obzira gde je kupljena dobiće popust pri kupovini nove odeće.

Izvor: Dojèe vele, SEEbiz

Četvrtak, 21.02.2013.

15:41

Default images

Da li je ovo dobar potez trgovaca ili samo marketinški trik?

Nemci godišnje iz svojih ormara izbace skoro million tona odeće koju više ne mogu ili ne žele da nose. Istovremeno kupuju nove pantalone, haljine, jakne.

Za trgovce i proizvođače odeće i cipela to naravno predstavlja odličnu zaradu i dobar posao. Ipak, oni koji se bave primanjem i prodajom nošene garderobe se samim tim ne mogu požaliti. I njihov posao cveta. A da bi se njihova zarada povećala, velike modne kuće dosetile su se nečeg novog.

Primera radi, oni koji u određene prodavnice tekstila donesu odeću koja im više ne treba, dobiće kupone s kojima kasnije prilikom kupovine novih odevnih predmeta ove firme mogu da dobiju popust. U velikim tekstilnim gigantima kažu kako to čine iz ljubavi i brizi prema okolini, ali to baš i ne može biti njihov jedini motiv.

U ovu akciju se uključila i švedska firma H&M. Akcija sakupljanja i primanja nošene odeće u zamenu za kupone počinje danas i trajaće nekoliko nedelja.

"Jednostavno želimo da smanjimo otpad i učinimo nešto za okolinu", kaže Ana Ketin Bunger iz H&M-a.

Kupci mogu u jednu od 80 filijala ove firme u Kelnu, Minhenu, Berlinu i Frankfurtu na Majni da donesu svoju staru ili oštećenu odeću i to bez obzira da li je ona kupljena u H&M- u ili negde drugde. Za svaku donetu vreću stare odeće dobiće kupon kojim kasnije u H&M-u mogu dobiti popust od 15 posto za svaki novi odevni predmet.

"U svakom slučaju je jako pohvalno da H&M razmišlja o zaštiti okoline. Ipak, uprkos tome je ova akcija "paradoksalna". Naime, model prodaje ovakvih tekstilnih prodavnica je zasnovan na tome kako da se proda što veća količina odeće. Samim tim je već u početku teško govoriti o zaštititi klime i okoline, a pogotovo ne ako se zna da H&M deleći pomenute kupone zapravo želi kupce da privuče da još više kupuju ", kaže Ketrin Bode iz organizacije za zaštitu okoline Grinpis. Ali, princip ( „I:CO") koji je uvela švajcarska kompanija I:Collection upravo funkcioniše po tom modelu. Firme Adler i Reno započele su još 2009. godine sa sličnim akcijama. Adler je prema podacima na ovaj način skupio oko 500 tona nošene odeće, a Reno oko 1,5 kilograma starih cipela dnevno i to u svakoj prodavnici. Istovremeno su kupci dobijali kupone u vrednosti od 50 centi i više.

"Za trgovce se ovakve akcije dvostruko isplate, one se pozitivno odražavaju na imidž firme, a deleći kupone privlače i nove kupce. Čak i oni koji od njih preuzimaju staru odeću i cipele, profitiraju jer tako dobijaju robu koja bi inače verovatno završila na otpadu", kaže Bode.

Poslovanje sa nošenom robom je takođe u porastu. Cene stare odeće i cipela su od 2010. godine porasle za gotovo 80 odsto.

Najviše se, naravno, zarađuje s garderobom koja se nalazi u dobrom stanju. Garderoba se prevozi u inostranstvo i tamo prodaje.

Drugim rečima, tek mali deo poklonjene odeće odlazi raznim socijalnim ustanovama koje je onda dele onima koji novu ne mogu priuštiti.

Što se tiče vrlo popularnog lanca H&M, oni u svakom slučaju obećavaju i tvrde kako sa starom, nošenom odećom žele da učine nešto dobro i tako da podrže rad raznih socijalnih ustanova i njihovih projekata. Jedan deo novca H&M, želi da investira u nova istraživanja na primer kako se od kratkih tekstilnih niti mogu dobiti duge, kako bi se od stare, nošene odeće mogla dobiti – nova. Podsetimo, modni gigant H&M će 2013. konačno ući na tržište Srbije i otvoriće prvu radnju u Beogradu u Delta sitiju ove jeseni, zvanično je potvrđeno iz Stokholma.

Takođe, ovaj brend je najavio i otvaranje druge u Srbiji u Stadion šoping centru na Voždovcu, saopštili su iz tog šoping centra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: