Viktorija grupi kredit od 75 mil. $

Kompanija Viktorija grupa i Međunarodna finansijska korporacija (IFC) potpisale su ugovor o kreditu od 75 miliona dolara namenjenog razvoju domaćeg agrara.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2013.

12:32

Default images

Šestogodišnji kreditni aranžman su potpisali generalni direktor Viktorija grupa Zoran Mitrović i predstavnik IFC-a, članice grupacije Svetske banke Gi Elena (Guy Ellena).

"Kredit je namenjen za kratkoročno i srednjoročno refinasniranje, jačanje obrtnog kapitala i unapredjnje poslovanja, a koristiće ga četiri clanice Viktorija grupe - Viktorija oil, Sojaprotein, Viktorija lodžistik i Fertil ", kazao je Mitrović nakon potpisivanja ugovora.

On je rekao da će najveći deo novca biti korišćen za otplatu kratkoročnih kredita, što će, kako je istakao, biti od velike pomoći kompaniji u poslovanju u vreme ekonomsko-finansijske krize koja vlada u svetu.

To je najveći kredit koji je IFC dao nekoj srpskoj privatnoj kompaniji, dodao je Mitrović. Prema njegovim rečima, ugovorom sa IFC-om Viktorija grupa pokazala je da je svojim poslovnim rezultatima i edukacijom zaslužila dobru percepciju medjunarodnih finansijskih insitucija i ulagača.

On je kazao da je osam meseci trajalo pregovaranje o kreditiranju kojem je prethodila detaljna procena svih segmenata poslovanja kompanije, od poslovne strategije i finansijskih rezultata do politike zapošljavanja, kvaliteta menadžmenta ulaganja kompanija u lokalnu zajednicu i fokusiranja na obnovljive izvore energije.

Mitrović je podsetio da je Viktorija grupa u poslednjih 10 godina u srpsku poljoprivredu uložila više 200 miliona evra i izrazio očekivanje da će sa novim kreditom kroz nove projekte pospešiti dalji razvoj srpskog agrara.

Direktor za proizvodnju, agroposlove i usluge IFC-a za region Evrope, Bliskog istoka i severne Afrike Gi Elena je kazao da je Viktorija grupa do sada dokazala da može da podržava politiku održivog razvoja.

Kako je naveo Elena, Viktorija grupa uspela je da izgradi uspešan tim i profesionalnu strukturu poslovanja.

U sklopu Viktorija grupa posluje 10 kompanija - Viktorija oil, Sojaprotein, Viktorija lodžistik, Veterinarski zavod Subotica, Fertil, Luka Bačka Palanka, SP laboratorija, Riboteks, Viktorija starč i Viktorija fosfat.

Članice grupacije zapošljavaju 1.800 ljudi, a preko 300 kooperanata saradjuja sa 40.000 poljoprivrednika. Osnovna delatnost kompanije je otkup i prerada uljarica i žitarica, proizvodnja mineralnih djubriva, hrane za ljude i stočnu hranu, koja se plasira u 40 zemalja.

Prošle godine ukupan poslovnih prihod Viktorija grupe bio je više od 480 miliona evra, a izvoz je bio veći od 200 miliona evra. Evopska ganka za obnovu i razvoj od 2009. godine ima manjinski vlasnički udeo u Viktorija grupi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: