Dolazi nam Miler i donosi cenu gasa

Predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler 28. februara treba da dođe u radnu posetu Srbiji, tokom koje će biti razgovarano o ceni ruskog gasa za Srbiju.

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2013.

17:53

Default images

Takođe, razgovaraće se i o početku izgradnje Južnog toka koja treba da počne u prvoj polovini godine, rečeno je u Srbijagasu.

"Prema onome što je dogovoreno sa najvišim predstavnicima kompanije Gasprom, izvesno je da će Miler 28. februara doći u radnu posetu Srbiji, tokom koje će biti reči o početku izgradnje Južnog toka kroz Srbiju, izgradnji gasnih centrala, novim skladištima gasa koji će se graditi u našoj zemlji, kao i o ceni ruskog gasa za srpsko tržište i o Naftnoj industriji Srbije ", naveli su u Srbijagasu.

Predstojeća poseta Milera Srbiji je, kako je istaknuto, "na neki način kruna svega što je do sada urađeno" u saradnji dve zemlje u energetskom sektoru.

Iz Srbijagasa najavljuju da je dugoročni ugovor za isporuke ruskog gasa Srbiji usaglašen i da će njegovo potpisivanje uslediti čim to Srbijagasu odobri Vlada Srbije.

Prvi tenderi za nabavku cevi i kompresora za Južni tok treba da budu raspisani polovinom godine, a sam početak gradnje gasovoda u Srbiji, na simboličan način, može se očekivati i ranije.

Na projektu gasovoda Južni tok, koji će, kao i svaki drugi projekat, imati više faza izgradnje, takođe se uveliko radi, ističu u Srbijagasu i podsećaju da je Skupština Srbije danas usvojila poseban zakon o Južnom toku.

Pripremne radnje za Južni tok su počele, a s obzirom da je Skupština usvojila Zakon o Južnom toku, stvorena je i zakonska osnova za početak velikog posla, eksproprijacija zemljišta na trasi tog magistralnog gasovoda.

Ranije je urađena studija izvodljivosti, generalni projekat i prostorni plan područja posebne namene za taj gasovod, podsećaju iz tog javnog preduzeća i dodaju da se završava i idejni projekat i prelazi se na tehničko projektovanje i pripremu tendera za nabavku cevi i kompresora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: