Zemljoradnici muku muče sa papirima

Prikupljanje dokumentacije za subvencije, regrese i drugu pomoć države, za većinu zemljoradnika je problem koji često sami ne mogu da reše.

Izvor: RTS

Sreda, 20.02.2013.

17:06

Default images

Dešava se da zbog neobaveštenosti propuste rok za podnošenje zahteva za povraćaj uloženog novca.

Najteže je sredovečnim poljoprivrednicima, koji čine dve trećine ukupnog broja vlasnika registrovanih domaćinstava.

Jedan od njih je zemljoradnik Predrag Babin iz Krnješevaca koji kaže da mu nije lako da popuni sve obrasce i formulare, a teško mu je i da sve to preda Upravi za javna plaćanja u Staroj Pazovi.

"Ja treba da imam knjigovođu na mojih 10 hektara zemlje koji bi mi to na vreme vodio. To nama skroz promakne ili ne možemo da realizujemo, nemamo finansije. Dok ja odem tamo prođe mi rok", ističe Predrag Babin.

Ni mlađim zemljoradnicima koji koriste i internet, nije lako. Vladan Đurić iz Porodina kod Žabara obrađuje 25 hektara, a u štali ima dvadesetak rasnih krava.

"Do dana kada izađe uredba vi ne znate šta vam je potrebno, koja vam je papirologija potrebna i onda za tri dana vi morate da spremito to. Ja ne znam gde ću pre", žali se Vladan Đurić. Zemljoradnici kažu da im je godišnje potrebno desetak dana da prikupe svu potrebnu dokumentaciju da bi ostvarili pravo na podsticaje. U Ministarstvu poljoprivrede očekuju da će Zakon o podsticajima u poljoprivredi pojednostaviti često komplikovanu proceduru pri podnošenju zahteva za korišćenje bespovratnih sredstava za unapređenje proizvodnje.

"Mi ćemo na osnovu donetog zakona o podsticajima, koji je stupio na snagu prošle nedelje i analizirajući sve mere koje smo implementirali prethodnih godina probati u 2013. i kasnijim godinama da što je moguće više rasteretimo proces podnošenja zahteva od strane poljoprivrednika", kaže pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović.

Da bi mogli da koriste pomoć države, poljoprivrednici moraju do kraja marta da registruju gazdinstvo, jer po Zakonu o podsticajima, nema mogućnosti produženja tog roka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: