Merkelova: Kurs evra je normalan

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da je kurs evra prema dolaru od između 1,30-1,40 dolara za evro normalan.

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2013.

15:52

Default images

"U istorijskom kontekstu, kurs evra od između 1,30 i 1,40 dolara za evro je normalan", rekla je Merkelova na ekonomskoj konferenciji u Berlinu, usled zabrinutosti pojedinih zemalja da je evro preskup u odnosu na druge valute.

Merkelova je rekla da će Nemačka podržati slobodno kretanje deviznog kursa i ocenila da nedavne izjave ministara finansija Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta i privreda u naglom usponu (G20) predstavljaju dobar znak.

Na prošlonedeljnom sastanku u Moskvi, vodeće svetske sile saopštile su da neće postavljati određene ciljeve za kursne liste, niti da će oslabiti vrednost valuta kako bi ih učinile konkurentnijima, uz obećanje da neće izbiti valutni rat.

Pojedine članice evrozone, naročito Francuska, izrazile su zabrinutost da bi prejak evro mogao naštetiti izvozu i ugroziti oporavak evrozone, dok su neke druge zemlje optužile Japan da namerno obara vrednost jena radi podsticanja sopstvenog izvoza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: