Prekipelo im: Štrajk zbog skupoće

Mnoge banke u Indiji danas su zatvorene, a javni prevoz je u većini mesta obustavljen zbog štrajka sindikata koji protestuju zbog skupoće.

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.02.2013.

11:31

Default images

Štrajk, medjutim, uglavnom ne ugrožava indijsku prestonicu Nju Delhi i biznis centar Mumbaj gde finansijsko tržište normalno posluje.

Nasilja je bilo na pojedinim mestima prvog dana dvodnevnog štrajka, a radnici, ljuti posebno zbog visokih cena benzina, nastojali su danas da ne koriste svoja vozila. Jedan član sindikata je ubijen u severnom gradu Ambali, javili su lokalni mediji a preneo Rojters.

U Nju Delhiju i Mumbaju, bez ikakvog prekida se obavlja javni saobraćaj. Neki taksisti štrajkuju, ali su kancelarije i škole otvorene.

Na drugim mestima, u prekidu je javni saobraćaj, banke su zatvorene a većina prodavnica i kancelarija je zatvoreno.

Štrajk dolazi u vreme kada se indijska vlada priprema da predloži smanjen budžet parlamentu. Parlament počinje zasedanje o budžetu u četvrtak, a vlada će naredne sedmice predstaviti plan za fiskalnu 2013/14 godinu (mart-april).

Prema proceni Udružene trgovačke i industrijske komore Indije, dvodnevni štrajk će naneti gubitak državi od 150 do 200 milijardi rupija (2,8 do 3,8 milijardi dolara), a najviše ugroziti sektor bankarstva, osiguranja i prevoza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: