Generalštab ne treba da bude hotel

Udruženje arhitekata i Društvo arhitekata Beograda smatra da bi bila greška ukoliko bi se sa zgrade Generalštaba skinuo status zaštićenog spomenika kulture.

Izvor: Blic

Sreda, 20.02.2013.

11:07

Default images

Inicijativa za skidanje tog statusa pokrenuta je nakon zainteresovanosti investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata da na mestu Generalštaba koji je oštećen tokom bombardovanja 1999. godine, sagrade luksuzni hotel.

Udruženje arhitekata Srbije i Društvo arhitekata Beograda, smatra da bi brisanje bila nepopravljiva greška jer je zgrada Generalštaba "jedan od značajnih arhitektonskih dela Srbije koje je prepoznatljivo i u svetskim okvirima”, piše Blic.

"Zgradu je projektovao čuveni arhitekta, akademik SANU profesor Nikola Dobrović. Nakon izgradnje kompleks je uvek pobuđivao pažnju i postao reperna urbanistička tačka Beograda. Kompleks Generalštaba je objekat koji svedoči da smo bili kadri da iznedrimo delo internacionalnih kvaliteta sa regionalnim karakteristikama, a da smo danas kadri da to prepoznamo i sačuvamo. Danas postoji veliki međunarodni projekat DOCOMOMO (odnosi se na zaštitu moderne arhitekture) u kome učestvuje i Srbija i u njemu je kompleks Generalštaba na istaknutom mestu. Za razne namene: hotele, poslovne i druge zgrade ima niz atraktivnih lokacija, a brisanjem kompleksa kao ovog bi bilo nepopravljivo brisanje istorije i memorije. Ne treba rušiti kompleks Generalštaba, on pripada srpskoj kulturi", navodi se u saopštenju asocijacija arhitekata.

Oni predlažu ponovno raspisivanje konkursa za rekonstrukciju „kojim bi se vratio spoljni izgled, a unutrašnjost promenila, s time da treba ispitati mogućnost novog uređenja parternih površina, podrumskih i prizemnih etaža”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: