Jedini spas reindustrijalizacija

Srbija mora da se okrene reindustrijalizaciji i podsticanju razvoja malih i srednjih preduzeća da bi izašla iz ekonomske krize.

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2013.

09:31

Default images

A to može da izvede samo ako privuče više stranih investicija i dodatno se zaduži da bi podstakla investicionu potrošnju, ocenili su sinoć predstavnici države i privrede.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić rekao je da ove godine očekuje boljitak u srpskoj ekonomiji i objasnio da taj optimizam bazira na nagoveštajima o oporavku svetske i evropske ekonomije i u okruženju, kao i na merama na restruktuiranju srpske privrede i većem prilivu stranih investicija.
Učestvujući u emisiji "Upitnik" Radiotelevizije Srbije, Ljubić je rekao da Srbija ima plan za preporod privrede, a to je pre svega reindustrijalizacija realnog sektora.
Povodom spekulacija o eventualnim parlamentarnim izborima ove godine, Ljubić je rekao da zbog toga ni jedan strani investitor nije napustio Srbiju.
Odgovarajući na pitanje o privatizaciji Železare Smederevo, Ljubić je podsetio da rok za prijavljivanje na tender ističe krajem februara i dodao da vlada ima rezervni plan za očuvanje te kompanije, tako da radnici u Smederevu ne treba da brinu.
Pregovori sa jedinim zainteresovanim za Železaru, Uralvagonzavodom iz Rusije, još traju, rekao je Ljubić i najavio da će sledeće nedelje u Smederevu biti održan sastanak sa poslovodstvom i sindikatima Železare.
Što se tiče Jata, Ljubić je rekao da je jedna kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stupila u kontakt sa Jatom o mogućnostima strateškog partnerstva. Prednost Jata je dobar letačkih kadar i namera Ministarstva finansija i privrede je da obezbedi održivo i dugoročno resenje za nacionalnog aviopervoznika, kazao je on.
U okviru reindustrijalizacije imamo u vidu projekte poput Fijata i izgradnje Južnog toka kroz Srbiju, a tu su i napori vlade da privuče što više stranih investicija, kazao je Ljubić.
On je napomenuo da se vlada bavi i restruktuiranjem 174 javna preduzeća u kojima radi oko 50.000 ljudi, da bi ih izvukla iz krize.
Generalni direktor "Srbijagasa" i funkcioner SPS Dušan Bajatović je rekao da bi osim reindustrijalizaciji, Srbija trebalo da se okrene podsticanju otvaranja što više malih i srednjih preduzeća i njihovom razvoju.
Ova vlada ima šansu da sprovede promene na putu oporavka privrede i novi izbori u ovoj godini ne bi doneli boljitak, kazao je Bajatović.
Osim zaduživanja da bi pokrila socijalnu potrošnju, država bi trebalo da se više zadužuje u cilju povećanja investicione potrošnje, naglasio je Bajatović i dodao da bi za te zajmove Srbija trebalo da se više okrene Rusiji, Kini i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
"Srbija mora da se zadužuje, ali za investicionu potrošnju", naglasio je Bajatović i dodao da bi Srbija, recimo, trebalo da se zaduži za dve milijarde evra i uloži u privredu i privatizacije koje su propale, a to bi dalo rezultate.
Predsednik kompanije ITM Toplica Spasojević ponovio je da bi vlada, ukoliko želi da pobedi krizu, mora da deluje kao tim i ukazao da bi paralelno sa dovodjenjem stranih investitora trebalo stvoriti povoljni ambijent za ulaganje.
Najava eventualnih parlamentarnih izbora u Srbiji nepovoljno utiče na strane investitore, ali ako ova vlada ne može da funkcioniše treba je promeniti, kazao je on.
Spasojević je podsetio da je trenutno najveći problem Srbije velika nezaposlenost, sa oko 800.000 ljudi bez posla i njihova jedina šansa da nadju posao je podsticanje preduzetništva.
Jedna od nepovoljnih okolnosti za privedu Srbije su i skupi krediti na domaćem tržištu i jak kurs dinara koji je nepovoljno delovao na izvoznike, ukazao je on.
Spasojević očekuje da će EU, na čelu sa Nemačkom, ove godine krenuti u privredni oporavak, posle tri godine krize, tako da je to šansa i za srpsku privredu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: