UAE: Od gusara do bankarske elite

Stanovnici Ujedinjenih arapskih emirata su od pirata i presretača britanskih brodova u Persijskom zalivu postali žitelji jedne od najbogatijih zemalja sveta.

Izvor: Blic

Utorak, 19.02.2013.

21:47

Default images

Bogatstvo koje se meri bilionima dolara duguju nafti i njenim rezervama, piše Blic.

Tom zemljom vlada jedna porodica, a način života diktiraju šerijatski zakoni.

Prošlost ove zemlje obeležili su sukobi sa Britancima, zatim i to što je jedno vreme bila pod njihovom kontrolom. Međutim, njen procvat počinje britanskim povlačenjem sedamdesetih godina prošlog veka.

Danas su UAE federacija sedam emirata (Abu Dabi, Dubai, Šardza, Ras ul Hajma, Fudžejra, Adžman i Um al Kajvejn).

Odbrana, spoljna politika, saobraćaj, obrazovanje, razvoj, komunikacije i imigracioni poslovi su u nadležnosti Vrhovnog veća, koje ima najvišu federalnu vlast. Vrhovno veće čine vladari sedam konstitutivnih emirata, čija je vlast nasledna. Na čelu ovog najvišeg organa vlasti nalazi se predsednik UAE, koji je ujedno i vladar Abu Dabija. Kada su UAE formirali federaciju, u nju su inicijalno bili pozvani i Katar, Bahrein i Oman, ali su oni odbili poziv da se priključe tom savezu.

"Danas u Emiratima postoji veliki ekonomski disparitet između onih koji se nalaze na severu zemlje i Emirata na jugu. Abu Dabi i Dubai su, na primer, znatno razvijeniji emirati nego Ras ul Hajm koji ne poseduje naftu. Veoma slična situacija je i sa ostala četiri Emirata: Ajman, Fudžejra, Šardža i Um al Kajvejn.

Nemiri u arapskom svetu su dodatno ukazali na slabosti Federacije zbog neujednačenog ekonomskog razvoja, kaže za Blic Ivan Kostić iz Balkanskog centra za Bliski istok.

On kaže i da federativno uređenje daje podosta veliku nezavisnost svakom od sedam emirata od kojih su UAE sačinjeni i da je teško reći da postoji neki vrhovni “apsolut” ili “diktator”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: