Alfa banka preuzela Emporiki

U skladu sa ugovorom o preuzimanju iz 2012. godine, Kredi Agrikol je prenela celokupan akcijski kapital Emporiki u Alfa banku.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.02.2013.

16:08

Default images

Nakon potpisivanja Ugovora o kupoprodaji akcija i naknadnih prilagođavanja predmetne transakcije, Kredi agrikog je izvršila povećanje kapitala Emporiki u ukupnom iznosu od 2,9 milijardi evra i upisala konvertibilne obveznice u vrednosti od 150 miliona evra koje se mogu konvertovati u obične akcije Alfa banke.

Upis obveznica predstavlja direktnu investiciju u Alfa banku kojom se, pored povećanja osnovnog kapitala Emporiki-a, dodatno podržavaju pokazatelji adekvatnosti kapitala.

Alfa banka i njeni akcionari imaće koristi od uvećanih rezervi kapitala što ih stavlja u povoljniji položaj prilikom predstojeće rekapitalizacije. Pro forma povećanje kapitala od strane Kredi Agrikole i kupovina akcija Emporiki-a doprineće povećanju neto vrednosti imovine Alfa banke za 2,7 milijarde evra, sa stanjem na dan 30. septembar 2012. godine, ne uzimajući u obzir sinergije i druge potencijalne pozitivne finansijske efekte, kao što je poboljšanje performansi portfolia problematičnih plasmana.

Istovremeno, dobro obezbeđen kreditni portfolio Emporiki-a odgovara poslovnom pristupu Alfa banke. Pored toga, nakon prenosa kreditnog portfolia iz oblasti brodarstva u iznosu od 1,4 milijarde američkih dolara na Kredi Agrikole grupu, ne preostaje nikakvo rezidualno finansiranje Emporiki-a od strane Crédit Agricole.

Predsednik Upravnog odbora Alphabanke, g-din Janis Kostopulos je izjavio.

"Spajanjem dve finansijske institucije sa dugogodišnjim istorijatom u zemlji, Alfa banka predvodi konsolidaciju finansijskog sektora Grčke. Dok Grčka nastavlja sa implementacijom strukturnih reformi i doživljava prve znake preokreta u odnosu na nezapamćen ekonomski sunovrat, uvećana bankarska Grupa će nastaviti da doprinosi."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: