Vučić: Čipovi će spasiti Srbiju

Potpredsednik vlade Aleksandar Vučić kaže da će budući ugovori sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vezani za raketni sistem "alas", značiti mnogo za Srbiju.

Izvor: B92

Nedelja, 17.02.2013.

21:15

Default images

On je rekao da se prve investicije u proizvodnju visokosofisticiranih raketa očekuju se za nekoliko nedelja.

"Planirano je da se nastave i razgovori o novim tehnologijama oko ulaganja o veliku fabriku čipova, što bi bila najveća investicija u Srbiji u poslednjih 35 godina. Možda bi to bilo spasonosno rešenje za Srbiju", rekao Vučić za RTS.

"Ako uspemo do leta da završimo pregovore i uđemo u fazu predugovaranja i ugovaranja, spas Srbije bi bio vidljiv", dodao je on.

Vučić, koji je sa šeikom Abdulahom bin Zajedom, ministrom spoljnih poslova i rođenim bratom prestolonaslednika Muhameda bin Zajeda, potpisao više sporazuma, među kojima i o međudržavnoj saradnji, rekao je da je bin Zajed pokazao interesovanje i za raketni sistem "bumbar".

On očekuje da će se raketni sistem "bumbar" naći na tržištu Emirata, ali i širom sveta.

"Kada je došao šeik Mohamed, svi Kinezi i Britanci su se okupili i pitali šta je video na štandu Srbije. Oni imaju najmoderniju armiju, ono što nema ni američka vojska, a i dalje su (UAE) zainteresovani za zajednička ulaganja sa nama i za kupovinu srpskog oružja", istakao je prvi potpredsednik Vlade.

"Pravili smo rakete i do sada, a tek ćemo sada da ih pravimo i to one najsavremenije, visokosofisticirane, na najvišem tehnološkom nivou uz nova ulaganja i u 'Krušik', a što se tiče vođenih glava i u 'Teleoptik' i 'Utvu'", naveo je Vučić.

Govoreći o kupovini poljoprivrednih kombinata u Srbiji, Vučić je rekao da su Emirati zainteresovani da ulažu u navodnjavanje i da povećaju prinose čak i do pet puta.

Šeik Mohamed je prvi put posetio štand "Jugoimporta", od kako ta srpska firma izlaže na sajmu, naveo je Vučić, ističući da se prve investicije u proizvodnju visokosofisticiranih raketa očekuju se za nekoliko nedelja.

Sajmu u Abu Dabiju prisustvuje više od 60.000 vojnih predstavnika i 77 ministara odbrane iz celog sveta, a svoje proizvode izlaže 1.112 kompanija iz 59 zemalja, među kojima je i "Jugoimport" SDPR.

Potpredsednik vlade Vučić i šeik Abdulah bin Zajed, potpisali su i Sporazum o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, Sporazum o saradnji u oblasti odbrane i Zajedničku izjavu o uspostavljanju strateškog partnerstva, čime je završena dvodnevna poseta Vučića i srpske delegacije UAE.

Vučić je zahvalio partnerima iz UAE na podršci i cinjenici da Srbiju smatraju značajnim partnerom.

On je prisustvovao danas i otvaranju najvećeg sajma naoružanja i opreme na Bliskom istoku - IDEX i sa šeikom Al Nahjan posetio štand "Jugoimport" SDPR iz Srbije.

"Srbija će da proizvodi visoko sofisticirane rakete za Ujedinjene Arapske Emirate", rekao je Vučić nakon posete sajmu i najavio potpisivanje ugovora vrednog oko 200 miliona evra.

Tokom posete je dogovoreno da emiratska državna kompanija "Earth" i srpski "Jugoimport" SDPR sutra potpišu ugovor o zajedničkom razvoju raketnog sistema ALAS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

180 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: