Zadužujemo se povoljnije. Kako to?

Vest da se Srbija znatno povoljnije zadužila mnoge je iznenadila. Razlog za to leži u ekspanzivnim monetarna politikama FED-a i japanske Centralne banke.

Izvor: B92

Nedelja, 17.02.2013.

13:32

Default images

Naime, Srbija je prodala na međunarodnom finansijskom tržištu prodala obveznice u vrednosti od milijardu i po dolara.

Ročnost je sedam godina a investitorima ćemo za pozajmicu plaćati 5,15 odsto godišnje, što je za 2,35 procentna poena niža kamata od one po kojoj su prodate prve srpske evroobveznice pre godinu i po (7,5 odsto).

Kako za B92 kaže ekonomista Goran Nikolić razglog zašto smo prošli ovako povoljo leži u činjenici da je cena zaduživanja na svetskom tržištu pala.

"Razlog za to je ekspanzivna monetarna politika pre svega američkog FED-a i japanske Centralne banke ali i Evropske centralne banke. To znači da je puno novca u opticaju što dovodi do snižavanje cene zaduživanja. Sada je u stvari povoljno da se zadužujemo. Kupiti srpske hartije od vrednosti je možda malo rizičnije nego uložiti novac u hartije nekih zapadnih zemalja. Ali zato je zarada dva i po puta veća. Za naše hartije se dobija nešto preko 5 odsto kamata dok je kod njih kamata oko dva odsto", kaže Nikolić.

On kaže da je dobro što je vlada odlučila da deo ovog novca bude upotrebljen za vraćanje nepovoljnijih koje smo uzeli ranije.

"Pre svega mislim na trezorske zapise koji su denominovani u dinarima. Ako kurs ostane stabilan, što će po svim prilikama i biti, onda smo na dobitku jer ćemo otplaćivati manje kamate, nego da smo ostavili dug trezorskim zapisima. A inače se zaduživanje u dinarima stabilizovalo na određenom nivou. Ugrubo to je nekih tri milijarde evra, kada preračunamo u evre, a plan je da na tom nivou ostane do kraja godine. Tako da kada dođe do privrednog rasta, samam time će nam se smanjiti učešće duga u BDP", objašnjava Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: