Kao i Đilas građani za fiksni kurs

DS je ocenila da ideja za uvođenje fiksnog kursa dinara nije populizam, već mera ekonomske politike koja će omogućiti privredi da radi u stabilnim uslovima.

Izvor: B92

Nedelja, 17.02.2013.

11:49

Default images

Ta mere takođe omogućava gradjanima da imaju sigurno radno mesto sa platom koja se neće menjati svakog meseca.

"Inicijativa predsednika DS Dragana Đilasa da Srbija uvede fiksni kurs dinara naišla je na osporavanje dela stručne javnosti. Pri tome se ne osporava opravdanost ove odluke, već se dovodi u pitanje spremnost Vlade da vodi odgovornu ekonomsku politiku, koja je preduslov da bi se kurs dinara fiksirao i u narednom periodu odbranio", piše u saopštenju DS.

Dodaje se da svi proizvodjači zahtevaju fiksni kurs jer im on omogućava konkurentniju poziciju na medjunarodnom tržištu, niže kamate na dinarske kredite, ukidanje gubitaka na kursnim razlikama i mogućnost dugoročnog planiranja i investiranja.

"Ono što je još važnije je da praktično svi gradjani žele fiksni kurs dinara jer im obezbedjuje da svakog meseca tačno znaju koliko im vredi plata, značajno smanjenje kamata na dinarske kredite, smanjenje inflacije, mogućnost realne štednje u valuti u kojoj primaju platu, i da dinar postane medjunarodno priznata valuta", ističe se u saopštenju.

DS piše da fiksni kurs donosi "toliko pozitivnih efekata za gradjane i privredu da vredi preduzeti mere koje će dovesti do njegove realizacije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: