Nije svejedno gde živite u Srbiji

Mnogo puta smo za jedan proizvod ili uslugu, u zavisnosti od grada u kojem živimo, morali da platimo mnogo veći iznos.

Izvor: B92

Subota, 16.02.2013.

13:29

Default images

Jedan od poslednjih primera beležimo u Boru.

Više od polovine životnih namirnica, stanovnici tog grada plaćaju i do 40 odsto skuplje od Novosađana. Tako je razlika u trgovniskim lancima za kilogram junećeg mesa čak 100 dinara.

Istraživanjem cena koje je u velikim trgovinskim lancima obavio Pokret potrošača u Boru obuhvaćene su namirnice potrošačke korpe. Izabrano je 28 proizvoda sa realnim cenama, koje nisu bile na sniženju ili akciji od istih proizvođača. Rezultati su bili gotovo frapanti jer su pokazali da su cene u Boru više u odnosu na one u Novom sadu od jednog pa do čak 100 dinara za isti proizvod.

"Građani Bora uglavnom znaju za ovakve razlike u cenama. Zbog toga neki od njih odlaze u Zaječar u mesečne nabavke, ali svi sa negodovanjem komentarišu ovakvu diskriminaciju potrošača u ovom gradu", kaže Zoran Andrejić iz Pokreta potrošača u Boru .

Međutim građani Bora nemaju problem samo sa višim cenama u velikim trgovinskim lancima. Oni poput potrošača I u drugim gradovima u unutrašnjosti srbije muku muče sa reklamacijama proizvoda.

Ukoliko na primer, neko želi da reklamira proizvod kupljen u nekom od velikih trgovinskih lanaca u Boru, dobiće uputstvo da se tim povodom obrati centrali u Beogradu

"Uzroci za ovako neravnopravan tretman kupaca u Boru, smatraju u udruženju potrošača, leži možda u saznanju trgovaca da je prosek plata u ovom gradu poslednjih godina porastao".

Međutim u udruženju ističu da to ne sme biti prihvaćeno zdravo za gotovo jer iako lični lagano rastu raste broj zahteva za primanje socijalne I materijalne pomoći se godinama u nazad ne smanjuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: